fbpx
FAQ

För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:

  • Grundläggande behörighet
  • Särskild behörighet:  Områdesbehörighet 15 eller Områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2)
  • Godkänt antagningsprov

Yrkeslivserfarenhet på 6 månader är meriterande, men inget krav. Läs mer om behörighet och urval.

Ibland kan det verka som att du saknar något ämne för att vara behörig, framförallt när det gäller biologi eller naturkunskap. Här på sidan om ersättningsmöjligheter kan du läsa om hur dessa ämnen eventuellt kan ersättas av andra kombinationer av ämnen du läst.

Behöver du hjälp med att förstå behörighetskraven eller har specifika frågor om just din behörighet? Kontakta antagningsenheten på SLU.

Om du uppfyller den grundläggande behörigheten och den särskild behörigheten och sedan klarar antagningsprovet så är din chans att bli antagen mycket god!

Se bara till att förbereda dig väl inför antagningsprovet. På den här sidan finns instruktioner och filmer som beskriver hur antagningsprovet går till. Se nästa fråga.

Du är också välkommen att höra av dig till oss med frågor. Vi hjälper så gärna till!

Det är viktigt att du läser igenom de anvisningar som finns för antagningsprovet, se hippologprogrammets webbplats.

Som komplement kan du också se dessa korta filmer om antagningsproven:

Antagningsprov islandshäst

Antagningsprov travhäst

Även efter sista ansökningsdag kan du fortfarande anmäla dig. Men din anmälan kommer att räknas som sent inkommen och vid ett urval hamnar du efter dem som har anmält sig i tid.

Du behöver inte ha egen häst med dig till utbildningen. På Wången finns skolhästar som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att rida sin egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs.

På Wången finns oftast stallplatser att hyra. Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall). Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena. Vi tar inte emot hingstar och unghästar.

Här hittar du aktuella priser för uppstallning på Wången.

För mer information kontakta privatstallansvarig; annie.krusenstierna@wangen.se.

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna.

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Valmöjligheterna är stora eftersom utbildningen är väldigt bred. Du kan arbeta både ute i stallen eller administrativt på olika typer av företag eller organisationer inom hästnäringen. Många hippologer har arbetsledande roller såsom stall- eller verksamhetschefer.

Som travhippolog kan du t.ex. jobba som travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.

Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som tränare, stallchef, ridlärare, hästutbildare, gymnasielärare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.

Är du intresserad av hippologprogrammet? Då kan du anmäla dig för att skugga en student genom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Anmäl dig här.

Våra samarbetspartners