fbpx
FAQ

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Den grundläggande behörigheten kan vara från gymnasiet, folkhögskola eller komvux eller motsvarande kunskaper.

Läs mer om vad det innebär här.

Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du grundläggande behörighet finns det möjlighet att läsa gymnasiekurser via Komvux eller Allmän kurs t.ex. genom Hästsportens Folkhögskola. 

Särskilda förkunskaper/villkor
Du ska ha godkända betyg från gymnasiekurserna

  • Hästkunskap 1
  • Ridning och Körning

Du kan även vara behörig om du kan visa på att du har annan motsvarande utbildning eller erfarenhet. Då ska du använda dig av intyget Särskilda förkunskaper som finns här på sidan.

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar!

Nej, inte nödvändigtvis. Du kan ha andra erfarenheter som motsvarar den utbildningen. Du kanske har arbetat många år med häst eller du kanske har läst folkhögskola inriktning hästskötare, etc. Kontakta oss så hjälper vi just dig med dina specifika frågor. Se också svaret ovan om behörighetskrav.

Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s webbplats.

Nej det finns ingen övre åldersgräns, däremot har CSN åldersgränser för att få studiestöd. Du kan läsa mer här.

Ja, nordiska medborgare kan söka till yrkeshögskolan i Sverige. Är du bosatt i Norge, Danmark, Island eller Finland är det kostnadsfritt att gå en yrkeshögskoleutbildning i Sverige. Undervisningsspråket är svenska.

En tredjedel av utbildningen sker på Wången. Utbildningsveckorna på Wången är utspridda över de två åren, oftast en vecka i taget måndag-fredag. Tolv veckor totalt på Wången under två år.

En tredjedel av tiden är på så kallade utbildningsorter; Vittsjö i Skåne, Rättvik i Dalarna, Västbacken i Jämtland (samt ev. även Bjurholm, Västerbotten). Du kommer att få önska utbildningsort, men skolan beslutar om plats.

En tredjedel av tiden är på praktikplatser (LIA). Vi har goda kontakter med LIA-värdar som vi rekommenderar men du har också möjlighet att önska praktikplats.

Det är 65 yrkeshögskolepoäng i kursen LIA (Lärande i arbete). Det innebär att ca 30 procent av utbildningen är praktik. Praktiken gör du hos en LIA-värd.

Ja och nej. Du får önska LIA-plats och skolan godkänner praktikplatsen.

Du kommer att ha tillgång till erfarna lärare under hela studietiden och viss tillgång till specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. Undervisningen sker i små grupper.

Du behöver tillgång till bärbar dator, headset och internetuppkoppling hemma eftersom att vi kommer att bedriva viss del av utbildningen på distans.

Utbildningen är på 50 procent och det innebär i genomsnitt 20 timmar per vecka. Ibland läser du heltid (40 timmar), exempelvis under dina veckor på Wången.

Vi förutsätter att du är närvarande vid alla moment under studietiden. Missar du studietid på grund av sjukdom eller om du vill vara ledig måste du meddela frånvaro samt själv ansvara för att ta igen det du har missat.

Det finns inga krav på egen häst under utbildningen. Vi kommer att tillhandahålla hästar under utbildningen. Det är dock en fördel att ha tillgång till egen eller annans häst under tiden för att öva moment.

För antagningsprovet behöver du tillgång till en häst för att utföra prov att filma.

Provet består av både praktiska och teoretiska delar. Och handlar om hästkunskap, körning och hästhantering.

När du har sökt till utbildningen får du mer detaljerad information om antagningsprovet.

Vi sammanställer alla ansökningar och kontrollerar behörighet och kontaktar dig om vi saknar något. Om det är fler än tolv behöriga sökanden kallar vi till ett antagningsprov.

Våra samarbetspartners