fbpx
FAQ

Hur du ansöker beror på i vilken kommun eller i vilken region eller län du bor i. På Jämtlands gymnasieförbunds webbplats kan du läsa mer om hur du ansöker.

I ansökan ska du ange Naturbruksprogram kod NBHAT och kommunkoden 23 09 (förkortningen står för Naturbruksprogrammet Hästhållning).

Du ska även skriva ort Alsen och skola Jämtlands Gymnasium Wången och att det är inriktning islandshäst du vill gå.

Ta gärna hjälp av studievägledaren i din skola.

Söker du från annat land se nästa fråga/svar.

(OM du vill byta skola till oss när terminen har börjat så ska du ta kontakt med rektor, se kontaktuppgifter nedan.)

Om du ansöker från ett annat land än Sverige gör så här:

 1. fyll i den här ansökningsblanketten. Du behöver bara fylla i de rutor som är möjliga att fylla i digitalt.
 2. skriv ut och skriv under ansökningsblanketten
 3. prata med studievägledaren på din skola och få hjälp att få godkännande av din kommun/fylke att söka
 4. när du fått ok av studievägledaren/kommunen så skickar du ansökningsblanketten i ett kuvert tillsammans med en kopia på dina betyg/karakterer till:
  Gymnasieantagningen
  Jämtlands Gymnasieförbund
  831 82 Östersund
  SVERIGE
 5. skicka ett mejl till info@wangen.se och informera oss om att du skickat dina ansökningshandlingar per post till gymnasieantagningen.

(OM du vill söka till oss efter att ansökningstiden har gått ut eller om du vill byta skola till oss när terminen har börjat så ska du ta kontakt med rektor. Se kontaktuppgifter längre ned på sidan.)

STIPENDIER/BIDRAG
Genom ett nordiskt samarbetsavtal har man rätt att söka stipendium för studier inom Norden, till exempel för att få bidrag till kostnaderna för boende. Norska medborgare söker hos Lånekassan i Norge. Be studie- och yrkesvägledaren på din skola om hjälp. Du kan även ta kontakt med fylket där du bor för mer information.

En del får ett besked om att de är andrahandsmottagna och det beror på var någonstans du bor. Wången tar emot elever från hela Norden så du behöver inte bekymra dig om det.

Först får du ett preliminärt antagningsbesked. Här kan även dem som sökt till Wången som andra eller till och med sjätte val räknas med i urvalet. Det kan göra att du hamnar längre ner i urvalet beroende på vilka poäng som de övriga sökanden har. Kom ihåg att det preliminära beskedet räknas på höstterminens betyg. Så ha is i magen och jobba på i skolan hela vårterminen tills det slutgiltiga beskedet kommer! Det är bara det som räknas!

Antagningsbeskedet kommer i början av juli. Då måste du tacka ja till din plats!

Hör av dig till oss om du har frågor! info@wangen.se

Vi tar in 35 elever i årskurs 1. Antagning görs på betyg från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in, se statistik på Gymnasieantagningen i Jämtland. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen. Här finns den senaste antagningsstatistiken (samma för trav och islandshästprofil).

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum; 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen.

Årsavgiften för elevboendet läsåret 2023/2024 är: Kost och logi i enkelrum 49 121 kr. Kost och logi i dubbelrum 35 999 kr. Kostnaden delas upp på åtta fakturor under ett läsår och första fakturan kommer 31 augusti.

Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus.

I läsårspriset ingår frukost och middag alla vardagar, på helgerna serveras brunch och middag (lunch ingår på vardagar genom skolan). Skolan erbjuder även fika alla vardagar, och på elevboendet dukar vi upp fika på kvällarna.

På elevboendet jobbar vår fritidspersonal och du kan se bilder från elevboendet och fritidsaktiviteterna på Instagramkontot wangens_elevboende

Se också filmen från boendet här på sidan eller på Wångens YouTube-kanal.

Du kan söka inackorderingstillägg för dina ökade kostnader hos din hemkommun. Om du får godkänt eller inte kan bero på vilket utbud av motsvarande utbildningar som finns i kommunen. Hur mycket du får beror bland annat på hur långt du har att åka.

Om du får avslag från din hemkommun kan du söka kompensation hos Wången.

Skolstart 2022 och tidigare: Ja, inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du grundläggande högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder också Ma2 som individuellt val för att bli behörig till hippologprogrammet.

Skolstart 2023 och framåt: Ja, från och med ht 2023 har alla elever grundläggande högskolebehörighet i sin individuella studieplan. Alla elever har rätt att välja bort En6, Sv2 och Sv3, dvs kurserna för grundläggande högskolebehörighet. Alla elever ska inom sin studieplan läsa 200 poäng individuella val. Dessa 200 poäng är obligatoriska.

Andra länder än Sverige
I t.ex. Norge har man andra krav på behörigheten – så för våra elever från andra länder ordnar vi möjlighet att läsa in behörigheten utifrån respektive lands krav. Alla ska ha möjligheten att läsa in den grundläggande högskolebehörigheten.

Ja, det får du! Om du går profil Islandshäst så måste hästen vara minst 6 år och valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får en häst tas med.

Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall).

Månadskostnaden för uppstallning hittar du här på sidan med priser för privatstallet

Tillgång till ridhus, skrittmaskin, hagar, oval- och passbana samt travbana ingår (under tider när annan verksamhet inte pågår).

Wången har mycket goda kontakter med praktikplatser där du kan göra din APL (arbetsplatsförlagt lärande) både i Sverige och utomlands. Du kan ordna en praktikplats själv eller få hjälp från skolan. Här kan du se vilka praktikplatser gymnasieelever från Wången varit på de senaste åren:

SVERIGE; EXEMPEL:
Agersta Islandshästcenter, Artinge Gård, Backome, Bränntorps Gård, Fors Gård, Forsens Islandshästar, Fårö Islandshästar, G.Einarsson Islandshästutbildning, Hammarbyhästar, IK Islandshäst, Islandshestkonsult. IsLantzHästar, Jamila Berg, Johannas Islandshästar, JS Ridkonsult, LB Islandshästar AB, Lövhagens Islandshästar, Paceland, Rickebasta Islandshästar, Robin Haraldsen, Smådalarö Islandshästar, Tolt.nu, Vidjatorpets Islandshästar, Örnäs Gård

UTOMLANDS; EXEMPEL:
Italien: Fattoria Voltrona
Island: Audsholtshjáleiga, Ganghestar, Hestheimar, Kirkjubaer, Mr Iceland, Skeidvellir,
Norge: Meråkerfjell Ridcenter
USA: Centaur City Icelandic Riding School, CA

De elever som åker utomlands på praktik har antingen ordnat resan själv eller fått stipendium om täcker kostnaden för resan.

Ja, du får ett set med kläder som vi broderar ditt namn på samt Wångens logotyp. Du får en varm jacka från Uhip och ett par överdragsbyxor från Dobsom.

Du får också ett par skyddsskor (jodphurs med stålhätta).

Du behöver ta med dig hjälm och skyddsväst.

För att komma på studiebesök eller göra din prao på Wången tar du kontakt med oss – här hittar du kontaktuppgifter till vår utbildningsadministratör.

Vi har genomfört några digitala studiebesök – du kan se dem i efterhand här:

Digitalt studiebesök på Wången

Här kan du ta en 360°-tur och titta in i skolhuset och våra klassrum, stå mitt i vårt stora ridhus, se hur det ser ut i elevfiket, stå på scen i aulan och titta in i flera av våra stallar. Du kan också kika in i wärdshuset där vi äter frukost, lunch och middag och titta in i ett av våra hus där eleverna bor.

360° virtuell rundvandring i våra fina lokaler.

Våra samarbetspartners