fbpx
Nyhet

Sköldéns Hästekipage och Sleipners Hyrverk

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Sköldéns Hästekipage och kuskutbildning samt Sleipners Hyrverk. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Svarta hästar i par spända framför öppen vagn. Kusken har hatt och körcape. I bakgrunden vacker tegelbyggnad och entrétrapp med vita pelare
Inger Tegemyr Sköldén med sina hästar framför Thorskogs Slott.

Den här månaden har vi pratat med Inger Tegemyr Sköldén på Sköldéns Hästekipage som är känd för att köra vackra ekipage och sitt intresse för körhästens historia. Hon har ett vagnsmuseum och genom företaget Sleipners hyrverk även försäljning av vagnar. Inger gillar hästar i harmoni!

Inger har även tagit emot elever från Wångens kuskutbildning som gjort sitt lärande i arbete (praktik) hos henne.

Vem är du?

– Mitt namn är Inger Tegemyr Sköldén. Jag bor i Lilla Edet, fem mil norr om Göteborg. Jag har ägnat mig åt körning med bland annat halvblodshästar sedan början av 80-talet. Är utbildad på Strömsholm bland annat. Jag har alltid varit intresserad av gamla vagnar, historien bakom körhästen i arbete, allt från brukskörning jord, skog och industri, arbetshästen i städerna till hästarna som tjänade det ”finare” folket. Äger två företag; Sköldéns Hästekipage och kuskutbildning samt Sleipners Hyrverk. Jag har en vagnpark på cirka 50 vagnar.

Svart täckt vagn med två kuskar på kuskbocken iförda svarta höga hattar. Halvblodshästar i par är spända framför

Vad arbetar du med?

– Jag har kurser individuellt, i grupp och online. Kuskutbildning, Hästen i trafiken, inpassning olika selar, anspänning olika vagnar och vagnsmuséum. Gör även uppdragskörningar såsom event, bröllop, kör t.ex. lucia, tomten på julmarknader och jubilarer. Anlitas även för filminspelningar.

– Har också prova-på-körning. Det är mycket populärt för kunder att bara få åka med i de gamla vagnarna eller att få åka med oss på hemmaplan och känna på hur det är att åka med häst och vagn.

Åtta män i frack och hatt håller i varsin mugg står framför hästekipaget som består av halvblod i par och en öppen vagn med bänkar. I bakrunden syns ett tegelhus och en trapp med snirkligt smidesräcke
Porterforeningen framför Studenternas hus, Göteborgs Universitet.

Vad är viktigt för branschens framtid?

– Jag tycker det är viktigt att historien om vagnar och selar inte försvinner.

– Det är viktigt att kusken vet VARFÖR den skall agera på ett visst vis med hästen och i de olika situationerna som uppstår när man kör en häst. Viktigt att veta VARFÖR selen och vagnen sitter på ett visst vis. Viktigt att framför allt vara ödmjuk för hästens behov och sätta det först. Att köra i samspel med hästen i harmoni är det viktigaste för mig.

Svartvit bild med gigg spänd bakom en häst. I vagnen sitter två damer klädda i hatt och klänning. Personen brevid kusken har ett parasoll.
Norsk patentgigg för fyra personer. Gjord på Norsängs vagnfabrik i Norge någon gång i början av 1900-talet. Inte vanlig men användes om herrskapet skulle ut på tur. Ville man vara flera i den så kunde man dra isär sätena så att tyngdpunkten kom rätt över axeln.

Tips för goda kundrelationer i större uppdrag?

– För bästa personliga service så är kontakten med kunden viktig. Som hästentreprenör är det viktigt att sätta säkerheten först och ställa krav på kunden, samt att ha ett bra samarbete med kunden. Seriöst företagande med fakturering och bra prissättning är också en viktig del.

Drömmigt vacker bröllopskörning vid Thorskogs slott. Groom Louise.
Ekipage med två halvblod i par framför vagn med två personer på kuskbocken och tre i vagnen.
Utanför entrén till nöjesparken Liseberg i Göteborg.

Vill du veta mer?

Vill du ha kontakt med Inger? Brukshästcentrum har kontaktuppgifter till Sköldéns Hästekipage och kuskutbildning samt Sleipners Hyrverk och en rad andra entreprenörer i landet.

Inger har även en YouTube-kanal där du kan se korta filmer från verksamheten och på Facebook hittar du Sköldéns Hästekipage och körkurser.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Och här finns information om kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

(Bilderna är privata eller tagna av Arne Brolin).

Mer från Wången
Våra samarbetspartners