fbpx
Nyhet

Travhippologen Felicia fann drömjobbet bland fölen på Menhammar

Felicia Wester är stallchef för filialerna på Menhammar stuteri. Ett jobb som hon hade i sikte redan innan hon påbörjade studierna på hippologprogrammet.
Kvinna tittar in i kameran ler hon håller ett föl bredvid sig i grimma
Travhippologen Felicia Wester bytte från Wångenblått till Menhammargrönt. Nu är hon stallchef för filialerna på Menhammar. Foto: Emine Lundsten

På Menhammarfilialerna finns några av stuteriets egna hästar men framförallt är det hit de gästande fölstona kommer; 2020 så många som 180 stycken. Stallchef Felicia Wester är ansvarig för verksamheten på Granskog-, Lindby- och Norrby gård. Från kontoret i ett av stallarna leder hon arbetet, gör scheman för personalen, strukturerar hästgrupper, planerar och genomför fölvak, och har kontakt med stoägare, leverantörer och kollegor på Menhammar. Till sin hjälp har hon nio helårsanställda, en biträdande stallchef, en del säsongsanställda och ett bra datasystem.

– Jag trivs och känner att jag hamnat helt rätt, berättar Felicia Wester efter åtta månader in i arbetet. Felica Wester tog examen från hippologprogrammet med inriktning trav, våren 2019.

– Jag som inte kommer från en hästfamilj tänkte att jag kommer att ha svårt att komma någon vart om jag inte pluggar. Så jag sökte hippologprogrammet för att lära mer och för att få kontakter. Det visade sig att det var rätt, jag hade inte fått det här jobbet utan min utbildning. Att jobba på Menhammar var en dröm redan innan jag började plugga, säger Felicia Wester.

Kvinna i grön t-tröja tittar in i kameran och ler. Hon står i en flock av varmblods föl med grimmor på
”Jag vill att de som jobbar här ska tycka att det är enkelt och trivsamt, att det är frihet under ansvar och att det finns utrymme för att jobba individuellt så länge rutinerna sitter.” Foto: Emine Lundsten

I hippologprogrammet ingår en rad kurser som ska förbereda studenterna för yrkesroller som till exempel rådgivare, projektledare eller chef. Studenterna läser bland annat kurser i pedagogik, ledarskap, projektledning och företagsekonomi med särskild inriktning på hästverksamhet.

– Det var ett stort steg att gå från att vara student till att bli arbetsledare så jag har funderat mycket på vem jag vill vara som ledare. Jag har reflekterat över andras ledarstilar, till exempel ledare som jag träffat på praktikplatser och mina lärare på Wången.

– Jag kom fram till att jag kan inspireras av goda ledare men i slutänden kan jag bara vara mig själv och lyssna på mina medarbetare, säger Felicia Wester.

På hippologprogrammet läser studenterna grunderna i hästavel, reproduktion och fölning samt genetik. De lär sig principerna för utformning av avelsmål och avelsmetoder liksom metoder för egenskapsprövning, identifiering och registrering. I utbildningen ingår även förebyggande hälsovård, förhindrande av smittspridning och viss sjukdomslära.

– Det finns ett stort behov av välutbildade stallchefer och stallschefsaspiranter, så väl i tävlings- som i avelsverksamheten inom travsporten. Jag hoppas på att andra stuterier följer efter och anställer hippologer för att öka kvalitén inom verksamhetsområdet, sa Menhammars stuterichef Johan Hellander när han anställde Felicia.

Hippologprogrammet är en världsunik utbildning som kombinerar teori och praktik genom hela studietiden. Det är en bred utbildning som ger studenterna möjlighet att rikta in sig på sitt intresse och man får ta del av kunskap från hela hästnäringen, inte bara från travet. I hippologprogrammet ingår även proffstränarkursen; Tränarkurs steg 3.

– Jag tog ut min licens och körde lopp och konstaterade sen att det inte var min grej. Men jag har alltid velat jobba med avel och unghästar så det här valet känns helt rätt, säger Felicia Wester.

Att åka med hästar på auktioner är en del av arbetet, men 2020 ställde branschen om till online-auktioner. Intresserade köpare har haft möjlighet att komma ut och besiktiga hästarna på plats på Menhammar inför budgivning.

– Online-auktionerna har fungerat bra och öppnat upp för fler köpare. Här på Menhammar har vi filmat alla hästar framför grön skärm och gjort en egen auktionsring. Priserna har hållit sig på bra nivåer, berättar Felicia Wester.

Nu ser Felicia fram emot nästa fölsäsong. Det första fölet är planerat att komma redan den sextonde januari.

– Jag tycker det är roligt att studera, och hade tänkt fortsätta på hovslagarutbildningen eller masterprogrammet. Men så fick jag syn på det här jobbet – mitt drömjobb, berättar Felicia och tillägger: –Nu har jag precis gått en kurs i läkemedelshantering, så det finns hela tiden utrymme för fortbildning.

Kvinna står i en hage omgiven av sex stycken varmblodsföl en varm sommardag. Fölen står runt henne och nosar på henne, nyfikna och keliga.
På gymnasiet år 2009 gjorde Felicia sitt första studiebesök på Menhammar. Sedan dess har hon varit tillbaka flera gånger och tittat på hingstar och föl. ”Margareta Wallenius-Kleberg driver en fantastisk verksamhet som inte bara är känd för att ta fram fina hästar utan också för att ta väl hand om sin personal”. Foto: Emine Lundsten

Artikeln var ursprungligen införd i Wångens tidning nr 6, dec 2020. 

KANDIDATEXAMEN I HIPPOLOGI 180 HP

Det treåriga hippologprogrammet har tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst fördelade på hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången.

Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer på wangen.se/utbildning

MENHAMMAR STUTERI

På Menhammar föder man upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Stuteriet utgör kärnan i verksamheten och är en av Sveriges äldsta och största uppfödare av varmblodiga travhästar.
Stuteriet har varit landets vinstrikaste uppfödare 14 år i rad. Menhammar stuteri är en av Wångens viktiga samarbetspartner och många av av Wången skolhästar är uppfödda på Menhammar.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners