fbpx
Nyhet

Margareta Wallenius-Kleberg: ”Kalla mig hästtjej”

Till minnet av Margareta Wallenius-Kleberg. Hon var en kändis som spred ljus i travvärlden. Genom hårt arbete och långsiktigt tänkande lyckades hon driva en framgångsrik avelsverksamhet. Men hon blev också känd för att vara en vänlig själ som hade ett brinnande engagemang för hästarnas välfärd.
Margareta Wallenius-Kleberg står framför ett vitt staket och tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en flock hästar på grönbete.
Foto: Claes Kärrstrand

Vi har nåtts av nyheten att Margareta Wallenius-Kleberg har lämnat oss vid 85 års ålder. Hon var en fantastisk hästmänniska och en Wångenvän. I saknad publicerar vi en artikel om Margareta som vi gjorde till Wångens tidning 2018

Margareta var 2018 både aktiv i sina egna verksamheter och satt i ett antal styrelser – för som hon sa då ”det tycker jag är roligt”. Vi tror att hela travvärlden tillsammans med oss tackar Margareta för hennes enträgna engagemang. För som hon själv sa ”Ser man varken framåt eller bakåt då får man se upp.”.

INTERVJU MED Margareta Wallenius-Kleberg på menhammar 2018

Menhammar är sedan länge en av Wångens goda samarbetspartners och Margareta Wallenius-Kleberg har vid olika tillfällen besökt Wången, bland annat för att föreläsa för gymnasieeleverna.

–Jag tycker det är underbart att det finns en plats i Sverige som Wången. Jag har varit med från starten och närvarade på invigningen. Vi skickar hästar till Wången, sådana hästar som inte tävlar tillräckligt bra, men som är bra skolhästar för eleverna. Våra hästar är väluppfostrade, säger Margareta med eftertryck.

På Wången finns flera Menhammaruppfödda hästar. År 2018 fanns bland andra Orantes som tog fem förstaplatser och ett antal placeringar sedan han kom till Wången. Här fanns då också Rolling Stones och Uptodate som båda kammat hem vinster med gymnasielever som hästskötare och kuskar.

–Jag följer så klart hur det går för hästarna. Om jag inte sett loppen så tittar jag alltid på text-tv innan jag går och lägger mig. Nu har det varit särskilt roligt att följa Rolling Stones. Hans mamma var Hot Pants, och därifrån kommer hans namn – inte från rockbandet som många tror.

Just namngivning är något som Margareta var känd för. Hon la ned mycket tankekraft på att hitta finurliga namn som skulle ge en hint om vem mamman var. Varje år får alla Menhammars föl namn på samma begynnelsebokstav. År 2017 fick 73 föl namn på bokstaven C. Här hittar vi till exempel Contagious u: Quarantine, Comes with Age u: Patina, Calorie u: Marzipan, Collar u: Necklace, Come and Get It u: Requisition, Certainly u: Really and Truly, Centi Liter u: Roaring Drunk och fyndigheterna bara fortsätter.

–Caboose är ett amerikanskt äldre slangord för fängelse och därför fick Maffias föl det namnet. Teehee som betyder fnissa fick ett föl som jag döpte till Crack a Smile, förklarar Margareta eftersom några av namnen är så finurliga att hon behöver hjälpa oss att förstå kopplingen.

I juni 2018 valdes Margareta Wallenius-Kleberg in i det amerikanska travsällskapets Hall of Fame efter att hon i många år varit verksam i USA både som ägare av Stoner Creek Farm i Kentucky och som styrelsemedlem i the Hambletonian Society. För att bli invald ska man ha enligt stadgarna ha bidragit till travsporten i stort men även ha personliga egenskaper som förmåga, integritet, sportslighet och karaktär. Det är inte bara en stor bedrift att kvala in som icke amerikan; Margareta var dessutom den första kvinnan att bli invald i Hall of Fame. Vi frågade: Har du krossat glastaket nu?

–Det kändes fantastiskt att få bli invald. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för unga flickor och kvinnor och i mitt tacktal sa jag ”Yes, we women can” efter Obamas tal. Och jag vet att det troligtvis är en kvinna till på väg in under 2019; tränaren Linda Toscano.

På YouTube kan man se hur chefen för the United States Trotting Association, Russel Williams, håller ett hyllningstal som han lärt sig på svenska. I talet betonar han att Margaretas superkraft är vänlighet. En kraft som han säger har lyst upp många människors, och hästars, liv och att sporten är vänligare och ljusare tack vare henne.

–Jag lever bara efter mottot att försöka vara en bra människa, ett gott föredöme. Och är man människovänlig får man också människor som vill jobba hos en, och det får vi. Just nu har vi till exempel en duktig pojke som gått på Wångens gymnasium som arbetar här. Och förresten fick jag tydligen ”Adde” (Admir Zukanovic) att bli tränare efter ett av mina framträdanden på Wången.

Menhammars stuteri tar ofta emot praktikanter från Wångens gymnasium så att de kan göra sitt arbetsplatsförlagda lärande på stuteriet. Wångens gymnasieelever får också åka till Solvalla för att delta på Margaretas Innovationsdag. En dag som instiftats till Margaretas ära för att stötta, inspirera och uppmuntra ungdomar att se möjligheterna till en karriär inom hästnäringen och fungera som en brygga för dem som vill ta steget till att bli entreprenörer och innovatörer.

–Min pappa var verkligen en entreprenör och hittade på grejer. För mig handlar innovationer om förbättringar och säkerhet. Till exempel var jag, efter ett antal dödsstörtningar på gamla Ulriksdal och Täby och svårt skadade eller sjuka hästar i Storstockholm, med och tog fram en lösning för hästambulansen med hydraullyft och rullmatta för att kunna få in en svårt skadad häst i ambulansen. Och jag kunde vara med om att starta Stiftelsen Stockholms Hästambulans för ett trettiotal år sedan. Min dröm är att en hästambulans ska finnas på plats på alla V75-finaler.

En stor varmblodstravare tittar på en bronsstaty av en häst. I bakgrunden syns en vit stor herrgårdsbyggnad.
På Menhammar har man fött upp travhästar i sjuttio år. Totalt nästan 2 800 hästar. Här ligger storheter som Big Noon, Zoot Suit och Mack Lobell begravda. Bronsstatyn över elithingsten Zoot Suit (1973–2005) visar tydligt hans karakteristiska grova drag som sedan gått igen hos hans avkommor. Foto: Claes Kärrstrand

Hästarnas välfärd var en fråga som Margareta hållit högt hela livet. Hon var en sann djurvän som alltid satte hästen i centrum. Det började redan när hon som sexåring fick en vuxen man att sluta slå sin häst, och efter det slutade hon aldrig att kämpa för hästarnas välmående.

–I Amerika ”bråkar” jag med dem för att de inte ska slå hästarna så mycket i loppen. Så ofta som jag kan visar jag filmen från Prix d’Amerique då Maharajah och Örjan Kihlström vann och då blir amerikanarna förvånade över att Örjan sitter så stilla. Jag känner verkligen att jag kan påverka dem för det är så förskräckligt när de slår hästarna, till och med dem som inte ens har någon chans att vinna.

Något som Margareta däremot tog med sig från USA är att man där oftare låter hästarna gå i pension på gården.

–Jag tycker att hästarna förtjänar en fin pension efter ett liv i vår tjänst. I USA kallas det att stona får komma till Menopause Manor. Hos oss får stona gå på min sons gård och där har de sällskap bland andra sällskap av Valle, en pensionerad valack från Beridna Högvakten, som går som tuppen i hönsgården till stonas förtjusning. Jag vill heller inte skicka hästarna till slakt, vi tar bort dem hemma på gården i lugn och ro när det är nödvändigt.

I ett stort rum vid ett bord sitter Margareta Wallenius-Kleberg på vardera sida om henne en man och en kvinna. Bilder på hästar syns i bakgrunden som är Menhammars "museum"
Emma Roos och Jan Halberg från Wången tillsammans med Margareta Wallenius-Kleberg. På bordet syns boken som gavs ut till Menhammars 70-årsjubileum, både i svensk och engelsk version. På frågan hur vi ska titulera henne i artikeln svarade Margareta ”Vad ni ska kalla mig? Kalla mig hästtjej”.
Menhammar stuteri

Menhammars stuteri på Ekerö en timme utanför centrala Stockholm har fött upp många framgångsrika travhästar genom åren. Stuteriet startades 1947 av Olof Wallenius och drivs sedan sjuttiotalet av hans dotter; Margareta Wallenius-Kleberg. Idag föder man upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Sedan starten med legendariske Big Noon har elithingstar som Zoot Suit, Express Ride, Mack Lobell och Viking Kronos verkat på gården. Idag finns ett åttiotal ston och flera avelshingstar på stuteriet.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners