fbpx
Nyhet

Fler platser på Tilläggsutbildningen i Hästunderstödda Insatser

Hästsportens folkhögskola utökar i år antalet platser på den populära tilläggsutbildningen i Hästunderstödda Insatser med inriktning aktivitet. Utökningen av antalet platser är ett svar på ökad efterfrågan och det växande intresset för att använda hästar och hästens miljö inom hälsofrämjande arbete.
En solig vinterdag på Wången står en kvinna med hjälm och en väst med texten Hästunderstödda insatser broderat på ryggen. I bakgrunden syns en rundkorrall med en häst i.

Hästunderstödda insatser innebär att yrkesgrupper med lämplig fortbildning involverar hästen i olika terapeutiska och utbildningsbaserade program eller aktiviteter för att främja hälsa och välbefinnande hos människor i olika åldrar och livssituationer.

Tilläggsutbildningen i hästunderstödda insatser som ges på Wången riktar sig till personer med en grundutbildning som behandlings- eller socialpedagog, vårdbiträde, undersköterska, fritidspedagog eller motsvarande. Syftet är att de efter utbildningen ska använda hästar och deras närmiljö som resurser för att effektivisera en insats inom vård, skola eller psykosocialt arbete.

–Det här är tredje året vi ger den här utbildningen och det har varit många sökanden ända från början. Nu ökar vi antalet platser från 15 till 18, berättar utbildningsledare Annika Larelius.

Fördelarna med att involvera hästar inom hälsofrämjande aktiviteter är många. Genom interaktion med hästar kan individer öva på färdigheter som kommunikation, självförtroende, gränssättning och problemlösning på ett dynamiskt och engagerande sätt. Att ta hand om hästar och vara delaktig i deras skötsel kan ha en positiv inverkan på unga människors utveckling.

–De som har gått utbildningen jobbar idag till exempel med hästunderstödda aktiviteter i samarbete med ridskolor, inom HVB-verksamhet eller som ett komplement i egen verksamhet med till exempel islandshästar eller körhästar, berättar Marie Gudmundsson, lärare på utbildningen.

Marie Gudmundsson håller lektion utomhus för en grupp. Eleverna har hjälm på huvudet och står bredvid en häst. En av eleverna har ryggen mot kameran. På hennes jacka står det Hästunderstödda insatser broderat i gult på blått
Marie Gudmundsson håller lektion på Wången.

Behovet av hästunderstödda insatser ökar stadigt i samhället, särskilt med tanke på de ökande utmaningarna inom områden som psykisk hälsa, stressrelaterade sjukdomar och social isolering. Med breda tillämpningsområden blir hästunderstödda insatser alltmer efterfrågade.

Ansökan till utbildningen är öppen till 15 maj. Läs mer här på utbildningssidan för Tilläggsutbildningen i Hästunderstödda Insatser – inriktning aktivitet .

Hästunderstödda insatser

Området Hästunderstödda insatser, HUI, omfattar insatser där man med hjälp av hästen och dess närmiljö arbetar med terapi, lärande och aktiviteter inom både hälsofrämjande, rehabilitering, habilitering, social omsorg, psykiatri samt olika specialpedagogiska verksamheter. Läs mer på Organisationen för Hästunderstödda Insatsers webbplats. 

Kontaktperson
Annika Larelius Hippolog, utbildningsledare Hästsportens Folkhögskola
Mer från Wången
Våra samarbetspartners