Fler platser på Tilläggsutbildningen i Hästunderstödda Insatser
Hästunderstödda insatser innebär att yrkesgrupper med lämplig fortbildning involverar hästen i olika terapeutiska och utbildningsbaserade program eller aktiviteter för att främja hälsa och välbefinnande hos människor i olika åldrar och livssituationer.
Tilläggsutbildningen i hästunderstödda insatser som ges på Wången riktar sig till personer med en grundutbildning som behandlings- eller socialpedagog, vårdbiträde, undersköterska, fritidspedagog eller motsvarande. Syftet är att de efter utbildningen ska använda hästar och deras närmiljö som resurser för att effektivisera en insats inom vård, skola eller psykosocialt arbete.
–Det här är tredje året vi ger den här utbildningen och det har varit många sökanden ända från början. Nu ökar vi antalet platser från 15 till 18, berättar utbildningsledare Annika Larelius.
Fördelarna med att involvera hästar inom hälsofrämjande aktiviteter är många. Genom interaktion med hästar kan individer öva på färdigheter som kommunikation, självförtroende, gränssättning och problemlösning på ett dynamiskt och engagerande sätt. Att ta hand om hästar och vara delaktig i deras skötsel kan ha en positiv inverkan på unga människors utveckling.
–De som har gått utbildningen jobbar idag till exempel med hästunderstödda aktiviteter i samarbete med ridskolor, inom HVB-verksamhet eller som ett komplement i egen verksamhet med till exempel islandshästar eller körhästar, berättar Marie Gudmundsson, lärare på utbildningen.
Behovet av hästunderstödda insatser ökar stadigt i samhället, särskilt med tanke på de ökande utmaningarna inom områden som psykisk hälsa, stressrelaterade sjukdomar och social isolering. Med breda tillämpningsområden blir hästunderstödda insatser alltmer efterfrågade.
Ansökan till utbildningen är öppen till 15 maj. Läs mer här på utbildningssidan för Tilläggsutbildningen i Hästunderstödda Insatser – inriktning aktivitet .
Hästunderstödda insatser
Området Hästunderstödda insatser, HUI, omfattar insatser där man med hjälp av hästen och dess närmiljö arbetar med terapi, lärande och aktiviteter inom både hälsofrämjande, rehabilitering, habilitering, social omsorg, psykiatri samt olika specialpedagogiska verksamheter. Läs mer på Organisationen för Hästunderstödda Insatsers webbplats.