fbpx
Nyhet

Möt de nya gästföreläsarna på hippologprogrammet islandshäst

Under våren 2018 kunde vi presentera fem nya gästföreläsare för studenterna på hippologprogrammet inriktning islandshäst. Alla föreläsarna är mycket erfarna inom sina områden och bidrar var och en till att studenterna får ta del av ännu mer kunskap förankrad i praktiken, och inte minst utöka sitt kontaktnät.
Gästföreläsare på hippologprogrammet

På hippologprogrammet inriktning islandshäst på Wången undervisar Camilla Hed, Joanna Sätter, Sara Sandqvist och Ulrika Backan inom områden såsom t. ex. pedagogik, ridkonst, idrottspsykologi och unghäst. Jenny Mandal är med och examinerar rid- och teoriprov.

Under våren har hippologstudenterna inriktning islandshäst i årskurs tre haft gästföreläsare inom områdena

  • idrottspsykologi
  • coachning
  • bedömning.

Det är tre områden som studenterna läser under årskurs tre och studenterna har upplevt föreläsningarna som mycket berikande och dessutom intressanta för att de fått ta del av föreläsarnas personliga erfarenheter.

Möt gästföreläsarna

Helena Kroghen Adalsteinsdottir – Elitryttare

Helena Kroghen Adalsteinsdottir har ridit i olika nordiska landslag sedan hon var 13 år och har även en bakgrund som hoppryttare. Hennes mjuka ridstil och stora framgångar gör henne till en förebild för unga tjejer inom branschen.

Ryttare i tävlingsdress på brun islandshäst i vinnartäcke
Helena Kroghen Adalsteinsdottir och Kavaler fra Kleiva.

”Jätteintressant att höra om hur hennes bakgrund som hoppryttare har hjälpt henne med tävlingsrutiner och att kunna fokusera på prestationen och också snabbt släppa eventuella misstag och gå vidare. Kul också att höra hur hon fokuserar på prestationen och inte bara resultatet” sa Marika Andersson, student på hippologprogrammet, efter föreläsningen.

Åsa William – VM domare

Åsa William har dömt ett flertal VM och NM och är dessutom mycket engagerad i domarfrågor inom FEIF och SIF. Hennes långa erfarenhet och stora engagemang som domare gör föreläsningarna mycket intressanta och öppnar upp för nya perspektiv på samspel mellan domare och ryttare.

Svartvit bild på kvinna i kavaj som sitter vid ett bord. Med en penna i handen tittar hon koncentrerat ned och antecknar.
Åsa William är sedan 20 år tillbaka domare för islandshästar och dömer både på lokal nivå ända upp till VM.

”Kul att höra att domarna gärna vill ha en dialog med ryttarna, det hade jag inte tänkt på att det var möjligt. Intressant också att Åsa gärna ser att vi kan utveckla sporten ytterligare, t. ex. med att införa Gaedingafimi” sa studenten Maria Ignerus efter föreläsningen.

Magnús Skúlason – Coach på elitnivå

Magnús Skúlason är en av Sveriges genom åren mest framgångsrika ryttare med ett flertal VM-guld och inte minst ett fantastiskt världsrekord i stilpass. Flera av Magnús elever tävlar på elitnivå och han undervisar även internationellt, vilket ger ytterligare dimensioner till hans föreläsningar.

Tävlingsryttare på häst med högt benlyft höger fram.
Magnús är instruktör och tävlingsryttare på högsta nivån och har dessutom gett ut en bok om sin egna metod ”Skúlason-metoden”.

”Magnús tryckte mycket på att man som instruktör och coach måste se till individen, och att det gäller både hästen och ryttaren. Det kändes som en viktig insikt när jag kommer att börja instruera efter hippologutbildningen” sa studenten Malin Paulsson efter föreläsningen.

Nina Bergholtz – Gaedingadomare och Avelsdomare

Nina Bergholtz har en lång bakgrund inom Svenska islandshästförbundet och är en av få kvinnliga Landsdomare (högsta nivå) inom Gaedingakeppni. Hennes erfarenheter och kunskaper leder till väldigt intressanta diskussioner kring islandshästens framtid både nationellt och internationellt under föreläsningarna.

Ryttare iförd pikétröja, hjälm, vita ridbyxor och står brevid fuxfärgad islandshäst, håller ett spö i ena handen och tyglarna i andra och ler in i kameran.
Nina Bergholtz med Tenor e. Orri.

”Jättebra att ta del av hennes åsikter om hur Gaedingakeppni ska utvecklas vad gäller både bedömning och ridning. Intressant också med det internationella perspektivet på avel i t. ex. Tyskland kontra Island” kommenterade studenten Malin Paulsson efter Ninas föreläsning.

Eyjolfur Thórsteinsson – Elitryttare

Eyjolfur har en lång och framgångsrik tävlingskarriär bakom sig, både på Island och nu senare i Sverige. Han är utbildad vid universistetet Hólar på Island och har även arbetat där som lärare. Hans föreläsningar innehåller många intressanta diskussioner om skillnader och likheter i hästkulturen på Island och Sverige.

Ryttare med kavaj och vita ridbyxor rider svart häst med högt benlyft vänster fram. Bakom syns två personer på annars tomma läktare.
Eyjolfur Thorsteinsson på Oliver från Kvistum under SM 2015.
Foto: Töltaren

”Kul att höra om hur noga han var med tävlingsförberedelser för att nå rätt fokus och att hans sambo Vigdis är den viktigaste faktorn i hans framgångar. Sedan var det roligt att höra hur roligt han tyckte det var när hans elever hade framgångar” sa Marika Andersson, student på hippologprogrammet, efter föreläsningen.

Vill du också läsa på hippologprogrammet?

Läs mer om hippologprogrammet här.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners