fbpx
Nyhet

Forskning pågår

Just nu pågår en forskningsstudie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar. Syftet är att försöka hitta enkla metoder för att avgöra om en hästs hovar klarar barfotatävlande utan att riskera att bli ömfotade. Wångens Malin Connysson är med ute på fältet och samlar in data.
På stallbacken på Romme travbana ser man en varmblodstravare med kusk samt ryggtavlan på Malin Connysson som har en väst med stor SLU-logoyp tryckt på.
Malin Connysson och Sara Ringmark ute på fältet på Romme travbana och studerar varmblodstravarnas hovar.

De senaste dagarna har Wångens Malin Connysson varit ute med sina SLU-kollegor Anna Jansson och Sara Ringmark på travtävlingar på Solvalla och Gävle. I fredags kväll var de även på Rommetravet. De samlar in data till en delstudie inom forskningsprojektet Ingen hov ingen häst? – En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar. Projektet sker i samarbete med Svensk Travsport och är finansierat av Stiftelsen Hästforskning.

I den här första delstudien studerar man slagskador med och utan skor.

–Det är otroligt roligt att vara ute på travbanorna och göra datainsamlingen då de flesta aktiva vi träffar är superpositiva och hjälpsamma, säger Malin.

Resultaten från första delstudien kommer att presenteras nån gång under 2019. Hela projektet beräknas presentera resultat under 2020.

Här kan du läsa nyheten om projektet på travsport.se.
Läs mer om projektet på Stiftelsen Hästforsknings webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners