fbpx
Nyhet

Vignir vann SM-guld

Vignir Jonasson som är lärare på hippologprogrammet har haft en framgångsrik vecka med ett nytt SM-guld till samlingen.
Ryttar i kavaj på vit islandhäst i tölt. Hästen har ett blått vinnartäcke från Agria och ryttaren håller en pokal i ena handen.
Vignir Jonasson på sin häst Gladur från Sundabakka. Foto: Töltaren

Den här veckan har vi gratulerat en kollega på jobbet. Vignir Jonsasson som är lärare på hippologprogrammets inriktning islandshäst har skördat stora framgångar. Först visade han sexåringen Hera från Backome på avelsbedömningen på Stenholmen. Totalbedömningen slutade på 8,63 vilket gör att hon blev Sveriges högst bedömda sto genom tiderna. Och en av världens tio högst bedömda ston någonsin.

SM-guld

Vignirs vecka fortsatte sedan på Gaedinga-SM. Gaedingakeppni är en tävlingsform där målet är att hitta den bästa hästen. En häst som på isländska kallas för Gæðingur. Under tävlingen tittar domarna efter hästar med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter och stor samarbetsvilja. Domarna belönar rörelse, tempo, vilja, kraft och uttrycksfullhet.

På Gaedinga-SM i Norrköping tävlade Vignir i grenen A-flokk och vann! A-flokk är en gren som handlar om att visa hästen i alla fem gångarterna; skritt, trav, tölt, galopp och pass. SM-guldet vann Vignir med sin egen uppfödning Gladur från Sundabakka.

          Det var roligt att vinna på sin egna uppfödning. Gladur är fantastisk häst. Han har varit högst bedömd i sin åldersklass både som fem-, sex- och sjuåring. Så det har varit en kul resa med honom, berättar Vignir Jonasson.

I den närmsta framtiden väntar tävlingar i femgång på Elmia Icelandic Power Show 12–14 oktober, ett stort event i islandshästvärlden. På Elmia har även Wångens lärare på hippologprogrammet en clinic som Vignir är med och planerar.  Både lärare och studenter kommer att rida på clinicen, som också har utlovat en hemlig gäst. 

Efter Elmia börjar förberedelserna för nästa tävlingssäsong.

         Jag har många fina hästar på gång! Jag hoppas på att komma till VM i Berlin 2019 med någon av mina hästar, säger Vignir Jonasson.

Just nu är det dock planering tillsammans med lärarkollegorna på Wången som gäller. De arbetar kontinuerligt med att utveckla undervisningen på hippologprogrammet där Vignir är en av de lärare som studenterna får rida för.

Läs mer om hippologprogrammet r. 

Läs mer om Wångens clinic på Elmia Icelandic Power Show fredag 12 oktober.

 

 

 

 

 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners