fbpx
Nyhet

Lena läser till hästskötare på folkhögskolan

Hästskötarkursen genom Hästsportens folkhögskola riktar sig till dem som vill ta steget ut på arbetsmarknaden eller till dem som bara vill lära sig mer om trav eller islandshäst. Lena Severin läser kursen på Wången och hör till båda grupperna, hon vill lära sig mer och har planer på att jobba i travstall.
Lena går hästskötarkursen. Här står hon klädd i vinterjacka och mössa står bredvid en varmblodstravare i rosa strassbeklädd grimma i ett vintrigt landskap
Som ung hängde Lena Severin vid staketet på travbanan för att komma nära hästarna. I vuxen ålder hittade hon till travet via travskolan och nu läser hon hästskötarkursen på folkhögskolan. Foto: Emma Roos

När Lena fick en travkurs i present av sin man blev hon fast. Trots att det gått många år sen hon senast höll på med hästar sa det klick, och hon upptäckte hur kul det är med trav.

Jag hade ingen relation till travet innan jag gick kursen på travskolan. Som barn fick jag följa med mina föräldrar på Solvalla och kommer ihåg att jag fick se en del fina hästar, som till exempel Ego Boy. Sedan har jag väl spelat någon enstaka gång och gått på Elitloppet. Men spelet har aldrig varit grejen – det var hästarna som lockade, säger Lena Severin.

Travkursen väckte ett helt nytt intresse som gjorde att Lena ville fortsätta utvecklas och lära sig mer. Till hästskötarkursen på Wången hittade hon genom en vän på Solvalla travskola som själv gick kursen och rekommenderade den.

 Jag har respekt för hästar och vill kunna så mycket om dem som det bara går. För mig räcker det inte att bara sitta bakom och köra. Jag vill veta varför. Varför går den som den går nu? Jag vill förstå hur det hänger ihop och det får vi verkligen lära oss här.

För att söka till Hästskötarkursen profil trav/monté på Hästsportens folkhögskola behöver man ha minst ett års hästvana.

När vi är på Wången har vi stalltjänst varje dag. Av det lär man sig mycket. Vi får erfarenhet och rutin när vi får gå in och jobba. Det är roligt!

Kursdeltagare på hästskötarkursen står uppställda med glada leenden, två på varje sida om en travhäst som står uppställd på stallgången
Lena i stallet på Wången tillsammans med kurskamraterna Pierre Carlsson, Ann Persson och Jukka Kivelä. Foto: Tina Virkama

Kursen är upplagd för vuxenstuderande. Den går på halvfart med sex träffar på Wången, totalt trettio dagar, däremellan läser man på distans.

 Mina kunder jublade inte när jag förklarade att jag skulle vara borta i perioder. Men jag har visat dem att det funkar. Det gäller bara att planera, säger Lena som är egenföretagare.

Kursdeltagarna som kommer till Wången har olika mål med sin utbildning. En del vill bara lära mer om sin hobby och andra vill ut och jobba i stall.

Jag har inte tänkt jobba heltid i ett stall för jag vill fortsätta driva mitt företag. Men kombinerar gärna det med att jobba som hästskötare två till tre dagar i veckan. Det finns ju jobb att få i travstallen.

Under kursens gång läser deltagarna hästkunskap, hästens hälsa och sjukvård, longering och tömkörning, tappsko med mera. Specifikt för travinriktningen är kurserna Travhästens utbildning och träning och Travsport – Sulky och Ridning.

Blandningen av det vi gör är väldigt rolig. Att få varva teori om foderlära och matsmältning med de praktiska lektionerna. Och vilka fantastiska lärare vi har. Det märks att de brinner för vad de gör.

Läs mer om hästskötarkursen här.

Om Lena Severin
  • Egenföretagare
  • Bor i Stockholm
  • Går hästskötarkursen, profil trav, på Wången
Om Hästskötarkursen
  • Huvudman är Hästsportens Folkhögskola.
  • Utbildningen är på halvfart och delvis på distans. Du deltar på sex obligatoriska träffar på Wången.
  • Kursen förbereder dig för att ta en hästskötarexamen.
  • På Wången finns två profiler; trav och islandshäst.
  • Kursen är CSN-berättigad.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners