fbpx
Nyhet

Guðmundur Einarsson gillar träning mer än tävling

Flerfaldige VM-medaljören Guðmundur Einarsson kom till Wången för att träffa elever och studenter på islandshästprofilerna på gymnasiet och hippologprogrammet. Dagen började med en allmän frågestund där "Gummi" svarade på frågor om träning och tävling, sedan en clinic som följdes av en lektion för de elever som valt kursen idrottsspecialisering på gymnasiet.
Man med mikrofonheadset ler mot kameran. Han håller hjälmen i handen och tyglarna till en vit häst som står bakom honom
Guðmundur Einarsson och Hrimnir från Valne gård under en clinic i Wångens ridhus.

Hit till Wången bjuder vi in föreläsare med jämna mellanrum. I maj bjöd vi in Guðmundur Einarsson för att träffa gymnasieelever och hippologstudenter som läser på islandshästprofilerna. Gymnasieeleverna hade förberett ett batteri med frågor.

Guðmundur Einarsson är född på Island men har bott i Sverige i många år. Hästintresset vaknade 1976. Då fick han en häst i lön efter att ha jobbat på en gård en hel sommar.

Först var hästar bara en kul fritidssysselsättning. Men sedan mitten av 80-talet har han arbetat med hästar på heltid. Nu har han en gård tillsammans med sin fru Maria Ärnström. En tränings- och rehabilitetsanläggning i Valne, ett stenkast från Wången, med ca 35 hästar.

Gummi, som han kallas, tävlar mycket framgångsrikt med bland annat två VM-guld, fem VM-silver, sju NM guld och 23 SM-guld bakom sig.

Vilken är den bästa häst som du har haft?
– Sproti frá Sjávarborg eftersom han varit mest framgångsrik i tävlingssammanhang.

Hur har du kommit dit du är idag?
– Jobb, dygnet runt, stenhårt jobb. När man har gårdsverksamhet måste man kunna vara allt i allo och när det gäller tävlingsframgångar – stenhårt jobb under lång tid. Jag är noggrann med detaljerna för att få helheten på tävlingar att sitta.

Hur förbereder du dig mentalt inför tävling?
– I mitt huvud finns bara ett pris på medalj. Jag ser till att vara både fysiskt och psykiskt förberedd.

Vilken är din största framgång?
– Två VM-guld 2009. Min största framgång beror på att jag specialiserade min häst på pass. Det är det klokaste beslut i hästsammanhang jag tagit på mycket länge.

Hur hanterar du motgångar?
– Accepterar att vi håller på med levande djur och att även om man är förberedd så kan det gå dåligt. Det är viktigt att inte grotta ned sig om det går dåligt utan att istället direkt analysera vad som gick snett och vara ärlig mot sig själv – sedan gå vidare.

Vad tycker du är roligast; att visa eller tävla?
– Inget av dem (skratt). Tycker det är roligast att träna. Tävlandet är en sån liten del.

Hur trivs du i Jämtland?
– Gillar klimatet med riktiga årstider. Det är förstås långt till tävlingar i Europa men nu har vi byggt upp en bra verksamhet här.

Är du intresserad av trav?
– Är delägare i en travhäst. Det är många profilryttare som är delägare i travhästar. Men för mig har det bara kostat pengar och varit bekymmer (skratt).

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos blivande passhästar?
– Jag har provat att leta passhästar, men det lyckas inte så bra. Jag har haft tur, de bästa har kommit till mig. Jag köpte Sproti som försäljningshäst. Men affären blev inte av och han blev kvar hos mig. Och det är jag glad för idag. Klart att det funkar att leta om du har en mycket tjock plånbok.

– Kemin mellan häst och ryttare måste vara bra och hästens temperament ska vara bra. En unghäst behöver inte vara så snabb från början, snabbhet kan man bygga upp – så jag prioriterar temperament.

Guðmundur Einarsson på sin vita islandshäst i Wångens ridhus
Clinic för Wångens elever och studenter. Gummi fick många frågor om pass, övergång från galopp och fattningar. 

Har du något speciellt tankesätt när det gäller träning?
– Viktigt att se hästens förutsättningar och anpassa träningen efter individen. Jag är flexibel även om många moment går igen och jag har en viss grundträning för alla hästar för att de ska kunna hanteras och ridas in.

– Lösgjordhet – kanske tråkigt svar men det är samma för alla. Grunden i ridning är att utveckla hästens gång. Om hästen är lösgjord och man rider fram slipper man ganska många bekymmer. Och att rida fram behöver inte betyda att rida fort.

– Jag börjar ridningen med markarbete, men har inget särskilt rutsystem som jag följer till punkt och pricka, jag är inte den typen av person.

Hur förbereder du en häst inför tävling?
– Eftersom vi bor på vischan är det bra att komma ut på tävlingsplatsen i tid och vänja hästen. Miljöträna. När jag ska visa häst vill jag förbereda hästen genom att göra det på plats. Vi har tur som har avelsvärderingar på Wången som är så nära.

Varför startade du ett rehabcenter?
– På grund av Sproti så klart. Idén föddes då han fick en allvarlig gaffelbandsskada. Han var för ung för att avsluta sin karriär och jag pratade med många veterinärer, och kom fram till att vattenband skulle vara bra – men det var lite dyrt att investera 700 000 i ett vattenband för en enda häst. Då fick vi idén att bygga ett rehabcenter och idag använder vi det mycket för våra egna hästar.

Finns det fördelar att använda vattenband i träning?
– Variation i träning är bra, enformig träning blir tråkigt. Jag ser det bara som positivt. Hästarna blir bättre och friskare, inte bara av vattenband utan av att alternera olika träningsformer.

Vad har du för tankar kring foder?
– Ge bra grovfoder. Det följer hästens natur och är kostnadseffektivt. Köper nästan aldrig något som är prefabricerat.

Du är också hovslagare, varför?
– Behövde tjäna pengar och för att driva ett rehabcenter finns det EU-regler om behörigheter. Så jag gick tilläggsutbildningen på Wången.

– Som hovslagare har jag fördelar i träning med extra kunskaper och möjlighet att prova olika saker kring balansering.

Vad tycker du om bett med hävstång?
– Älskar stångbett. Men man får inte använda det som en genväg! Alla fem mästare förespråkar att man rider på stång, eller i alla fall provar.

– Vissa hästar går bättre på stång i träning och du kan du få ut mer i tävling.

Har du någon förebild?
– Reynir Aðalsteinsson var den första som tog mästarbrevet. Han var känslosam och fin när han berättade om hästarna. Han var bra med hästarna.

Vad tycker du är viktigast hos en bra hästskötare?
– Att personen är uppmärksam och ser saker och tar egna initiativ. En bra hästskötare ska sköta vardagsjobbet så bra som möjligt och komma i tid.

GUMMIS TIPS

• Skapa rutiner som funkar på tävlingsplatsen. Förbered och skapa situationer som du kan stöta på i tävlingssammanhang.

• Specialisera dig och din häst utifrån era förutsättningar.

• Våga prova, att göra misstag och fel ingår.

• Ha roligt! När jag fick min första häst kunde jag inget, men hästen var snabb. Vi hade galopptävlingar och gjorde bus. Intresset kom för det var roligt.

Guðmundur Einarsson står vid en whiteboardtavla och pratar inför en grupp elever
Guðmundur Einarsson fortsatte svara på frågor från eleverna även efter föreläsningens slut. Här ritar han och förklarar tankar om träning.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners