fbpx
Nyhet

Ny travlärare på Wången: ELIN WESTERLUND

Vi är glada över att kunna presentera en ny lärare för eleverna på gymnasiet.

Till hösten välkomnar vi en ny kollega och lärare till Wången. Elin Westerlund, travhippolog, blir ny gymnasielärare i trav och hästkunskap.

–Det känns verkligen bra att rekrytera Elin som travhippolog till Wångens utbildningar, framförallt gymnasiet. Hon har gedigen erfarenhet från branschen i kombination med den pedagogiska utbildning och erfarenhet som hon fått både under utbildningen till hippolog och även ute i hennes tidigare roller inom travsport-branschen, säger Elisabeth Englund, rektor.

Wången bedriver programmet naturbruksprogrammet hästhållning för Jämtlands gymnasieförbund, och examinerar varje år en klass nya hästskötare.

–Vi har möjlighet att under tre viktiga år i unga människors liv ge dem en yrkesutbildning till hästskötare och här är progressionen en viktig del för varje elev att lära och utvecklas i sin takt. Elin passar väl in i den profilen och kommer att bidra till elevernas lärande på ett värdefullt sätt, säger Elisabeth Englund.

Elin Westerlund känner sig redan hemma på Wången, hon utbildade sig till travhippolog här och examinerades 2007. Hon har också jobbat med att organisera avelsvärderingen av kallblodshingstar som sker varje höst på Wången och därför varit på hit flera gånger i sin roll som handläggare på Svensk Travsport. En tjänst som hon nu avslutar för att börja på Wången.

Vad har du jobbat med på Svensk Travsport?

–De senaste sju åren har jag arbetat som handläggare på avelsavdelningen. När jag började på Svensk Travsport anställdes jag först på 50 procent på avel och övriga 50 procent arbetade jag på andra avdelningar inom ST. Jag var bland annat projektledare för Ponnykampen, ett projekt inom Hästsportens ungdomssatsning, berättar Elin.

–Sen blev jag ju jätteglad när jag fick ansvara för avelsvärderingen, för att det betydde att jag fick komma till Wången igen.

Efter hippologprogrammet har Elin haft flera jobb, alla med hästanknytning.

–Mitt driv har hela tiden varit att hitta möjligheter till att arbeta med hästar. Arbetet ska vara roligt – och det ska vara med hästar!

Elin har arbetat som

  • projektledare för projekt inom Hästsportens Ungdomssatsning (HUS) på Svensk Travsport
  • stallansvarig och ledare på Solvalla Travskola
  • ungdomsansvarig och administratör på Visbytravet
  • tillförordnad travbanechef på Visbytravet
  • handläggare avel på Svensk Travsport

Dessutom har Elin jobbat som funktionär på Solvalla och gästspelat som ridlärare på Häståkeriet i Stockholm.

Glad kvinna i svart Led Zeppelin-t-shirt står i ett stall. Ena handen håller hon i en grimma som sitter på en varmblodstravare
-Jag är jättepeppad på att komma upp och börja jobba på Wången, säger Elin Westerlund, travhippolog.

Vad ska du göra på Wången?

–Jag ska vara lärare på gymnasiet och ansvara för kurserna Trav 1 och 2, och kurserna Hästkunskap 2 och 3, för gymnasieeleverna i årskurs två och tre.

–Jag ser fram emot att utveckla min lärarroll. Jag har haft pedagogiska roller tidigare, och nu vill jag fördjupa mig i det och utveckla den sidan. Och jag vill bidra med mina erfarenheter till dem som ska börja jobba i travsporten.

Elin flyttar snart från Stockholm till Jämtland tillsammans med sin sambo och son på åtta månader.

En sommardag hämtar en kvinna i svarta kläder och svart keps en varmblodstravare i hagen. Hon har grimman i ena handen och den andra kliar hon hästen under huvudet. Hon tittar på hästen och ler.
–Hästar var och är mitt liv och jag ville lära mig så mycket som möjligt om dessa fantastiska djur, därför valde jag att gå Hippologprogrammet och sedan fortsätta arbeta i hästnäringen.

Hur känns det att flytta?

–Det känns som att komma hem. Jag har ju pluggat på Wången och känner mig hemma i Jämtland för min släkt kommer härifrån. Min farmor kommer från en by tre mil utanför Åre och där var jag mycket under min uppväxt. Jag har också varit här som vuxen med min familj. Farfar bor i Östersund och faster i Åre, så jag har familj runtikring. I tanken var jag och min sambo redan på väg att flytta norrut, och lägligt nog kom det här jobbet ut.

En häst i en vinterhage pussar på en kvinna i klarblå mössa. Kvinnan ser glad ut
Gin Rummy är en del av Elins familj. Hon leasade och tränade honom först, men nu är han bara pensionär och ska följa med till Jämtland.
Naturbruksprogrammet på Wången

Naturbruksprogrammets ges med både trav- och islandshästprofil på Wången. Utbildningen är en yrkesförberedande gymnasieutbildning. Yrkesutgången är hästskötare.

Läs mer om yrkesprofilerna här: Gymnasieutbildningar — Wången

Mer från Wången
Våra samarbetspartners