fbpx
Folkhögskoleutbildning

A-tränarkurs

A-tränarkursen är till för dig som vill satsa på en professionell tränarrörelse inom travsporten. Kursen ger dig kunskap i att starta eget, företagsekonomi samt arbetsledarskap och marknadsföring.

A-tränarkursen är på 50 % och pågår under 20 veckor, med fysiska träffar måndag–fredag vid tre tillfällen. Mellan de fysiska träffarna är det två digitala lärarledda föreläsningar i veckan, egna studier samt inlämningsuppgifter. Två av de fysiska träffarna äger rum på Wången och en i Stockholm.

Kursen innehåller bland annat professionell hästhållning, hästvälfärd, sportens regelverk och styrning, träningsfysiologi, ekonomi, företagande, marknadsföring, hållbarhet, kommunikation och ledarskap samt arbetsmiljö och arbetsrätt.

A-tränarkursen har 25 platser.

Kursen är i mån av plats även öppen för dig som gå hela eller delar av kursen och inte avser att bli A-tränare. Kontakta i så fall kursansvarig för mer information.

A-tränarkursen genomförs av Hästsportens folkhögskola i samarbete med Svensk Travsport och Wången AB.

Behörighetskrav

  • Minst 18 år vid utbildningens start
  • Minst tre års dokumenterat arbete inom professionell trav- eller galoppverksamhet med träning och skötsel av hästar.
  • Genomförd och godkänt resultat på digital B – Tränarkurs (du hittar den HÄR) efter den 2 oktober 2023 eller genomförd Tränarkurs steg 1 med godkänt resultat under åren 2020 -2023 eller fullgjord Hippologutbildning med inriktning trav.
  • Tappskokompetens, inklusive intyg av yrkesverksam Hovslagare, samt provet för tappskokompetens.
  • Kompetensbevis för hästtransportör enligt EU:s transportförordning, EG 1/2005. Utbildning för detta anordnas av flera arrangörer och du hittar den digitalt här Kompetensbevis för hästtransportörer | Externwebben (slu.se).

Arbetsintyg från dina anställningar ska bifogas ansökan.

Förhållanden som skulle medföra indragande av A-licens får ej föreligga.

Tappskokompetens enligt beskrivning för diplomerade travhästskötare. Tappskointyg kan även ges av yrkesverksam hovslagare och kompletteras då med ett digitalt prov.

under UTBILDNINGEN

Dator/Uppkoppling
Under kurstiden behöver du ha tillgång till en dator/Ipad med kamera. Du behöver ha god uppkoppling för att kunna delta i den digitala undervisningen och du behöver sitta i en lugn och ostörd miljö för att kunna delta aktivt i undervisningen.

Kost och logi 
Du står själv för kost och logi under kursen. På Wången finns olika typer av boende. Du kan välja mellan enkel- eller dubbelrum med hotellstandard eller enkelrum på vandrarhem med möjlighet att laga egen mat. Wångens Wärdshus serverar frukost, lunch och middag till reducerat pris för kursdeltagare.

Boende på Wången kan bokas på boka.wangen.se. När du är antagen får du en rabattkod som du kan använda vid bokningen. 

Läs mer om A-tränarkursen på Hästsportens folkhögskolas webbplats.