fbpx
Nyhet

Allmän kurs häst. Nyhet för dig som vill läsa in gymnasiekompetens

Nu lanserar vi Allmän kurs häst. En ny utbildning för alla som vill läsa in gymnasiekompetens, bli behörig till högskolan, och samtidigt läsa till hästskötare.
En travhäst och en islandshäst som symboliserar de två profilerna på allmän kurs häst där du kan läsa in högskolebehörighet
Foto: Öyvind Lund

Nu öppnar ansökan till höstens nya utbildning på Wången. Det är Allmän kurs häst, en folkhögskoleutbildning för dig som behöver läsa in gymnasiekompetens och samtidigt vill förbereda sig för att ta en hästskötarexamen. Det går precis som på de flesta av Wångens utbildningar att välja mellan två profiler; trav eller islandshäst.

– Vi har lång erfarenhet av att utbilda hästskötare och ser den här nya kursen som en utmärkt möjlighet för dem som vill komma ut i ett yrke och samtidigt få gymnasiekompetens, säger Ulrika Backan utbildningsledare för Hästsportens Folkhögskolas verksamhet på Wången. Behovet av personal är stort i branschen, det är brist på hästskötare – särskilt inom travet, fortsätter Ulrika Backan.

Den nya utbildningen sker i samarbete med Västerås folkhögskola.

– Jag är väldigt glad över det nya samarbetet med Västerås folkhögskola som är en så väletablerad folkhögskola och är erkänt skickliga på distansutbildning, säger Ulrika Backan.

Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier eller studier på yrkeshögskola. Som elev läser man de allmänna ämnena, som svenska, engelska, matematik osv. på distans mot Västerås folkhögskola. Medan hästämnena får eleverna läsa och praktisera under sex träffar på plats på Wången.

– Vi tror att kombinationen av studier i allmänna ämnen tillsammans med hästämnen och att praktiskt få träna sin egen förmåga till körning och ridning är ett framgångskoncept, säger Ulrika Backan.

Eleverna som läser allmän kurs har även möjlighet att läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet.

Läs mer om Allmän kurs häst här.
Sök till utbildningen Allmän kurs häst på Hästsportens folkhögskolas webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners