En vecka på hippologprogrammets islandshästinriktning
Jag heter Vilma Sivars, är 19 år gammal och går mitt första år på hippologprogrammet inriktning Islandshäst. Jag tog studenten från Wångens gymnasium förra våren, och bestämde mig för att jag inte riktigt var klar med mina studier. Hästar är ju det bästa jag vet, och jag ville få en så bra och bred grund som möjligt för att kunna våga mig på fler och större utmaningar i mitt framtida jobb! Därför läser jag nu på hippologprogrammet inriktning islandshäst på Wången.
Hippologprogrammet har tre inriktningar; islandshäst, travhäst och ridhäst. Islands- och travinriktningarna går på Wången, medan ridhäst finns på Flyinge och Strömsholm. Huvudman för utbildningen är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Måndag
Idag började vi dagen med en kursutvärdering i ”Pedagogik i hästverksamhet” så nu är vi klara med den kursen! I torsdags hade vi examination i undervisningsmetodik som jag blev godkänd i.
Efter lunch hade vi kursen ”Hästens biologi och handhavande” med Wångens veterinär Ulf Hedenström. Om tre veckor ska vi ha en examination i palpation där vi ska palpera ut och ha en diskussion om sporthästens vanligaste skador och berätta hur dessa skador kan uppkomma och hur det översiktligt ser ut i dessa olika kroppsdelar. Till exempel karpus eller gaffelbandet. I samma examination ska vi också gå igenom travarhälsan, vilket vi gick igenom under dagens föreläsning. Travarhälsan är ett minimum som hippologer ska kunna oavsett inriktning tycker jag! Det är en väldigt bra mall över hur man översiktligt kan se sin hästs välmående.
Tisdag
Vilken dag! Den började vi med att sitta inne hela förmiddagen och skriva avel och genetik-tentamen, tur att det kändes bra, så nu får vi hålla alla tummar och tår att det gick lika bra som det kändes!
Efter lunch hade vi Camilla Hed som är vår lärare inom kursen ”Ridkonst och hästhantering”. Vi hade en introduktion för period fyra som börjar nästa vecka. Denna period kommer vi ha en varsin unghäst i fem veckor, med start vecka 18. Veckorna fram tills dess ska vi träna oss själva så vi är väl förberedda. Detta kommer innebära balansträning, uppsittning på unghäst, one rein stop, longering, arbete från marken både i stallet och ute osv. Som inspiration fick vi se en film av Professor Paul McGreevy när han hanterade en utav sina unghästar, och hur han tänkte kring det. ALLT vi gör med våra unghästar kommer vara nytt för dem. Det är viktigt att bygga ett förtroende och att vara medveten om att varje liten detalj kommer spela roll. Det kommer hända mycket på en väldigt kort tid, men det är ju det som är så otroligt kul med unga oerfarna individer.
Paul McGreevy har även skrivit två böcker som heter Equine Science och Equine behavior. Dessa har vi bland annat som studentlitteratur.
Onsdag
Dagen till ära hade vi med oss en (förhoppningsvis) framtida Hippologstudent som skuggade oss hela dagen. Superkul! Verkligen någonting som vi rekommenderar att göra om någon där ute funderar på att söka. Läs mer om det här.
Vi började dagen med kursen ”Hästens biologi och handhavande”. Ganska direkt blev vi inkallade till skohallen tillsammans med våran veterinär Ulf som skulle sätta bedövning i ett av skolans kallblodstravare, Bo Dacke, som olyckligtvis trampat sig själv på höger framben. Efter det tog hovslagarna över och satte tryckbandage medan vi fortsatte med palperingen på Rex Lavec och Væna från Fors. Spännande att både känna och se skillnader på olika hästar. Till exempel bakknän känns väldigt olika ut från häst till häst!
Efter det hade vi ”Ridkonst och hästhantering” och travstudenterna hade ”Travsport och hästhantering”. Dessa två kurser är de enda kurserna vi inte har tillsammans.
Idag hade vi Sara Sandqvist för första gången. Hon är lärare på gymnasiet men håller också i unghästblocket för oss hippologstudenter. Hon är själv färdigutbildad hippolog och superduktig! Vi gick igenom ”one rein stop” och ”uppsittning av unghäst” teoretiskt och sedan fick vi göra det praktiskt i ridhuset på våra äldre erfarna skolhästar.
Torsdag
Torsdagar har vi som går hippologprogrammet 1 Island inga föreläsningar. Hipp 1 trav däremot hade ”Travsport och hästhantering” på förmiddagen.
Nu på eftermiddagen och fortsatt resten av kvällen ska jag jobba på Åre ridklubb. Här finns det bara ”vanliga tre-gångare”. Jag var anställd här september till mitten av november och instruerade en gång i veckan för barn och ungdomar 6–20 år, men nu hoppar jag in som vikarie då och då när ordinarie ridlärare får förhinder.
För mig är det viktigt att våga vara ödmjuk och öppen för flera olika discipliner. Att inte bara stänga av och se sin egen sport, för det kan ibland vara farligt för sin egen/sportens utveckling. Även om det är olika sporter, så är det hästar vi håller på med, och det är faktiskt väldigt liknande mål vi har i alla sporter.
Att kunna ha möjlighet att plocka kunskap från andra är ovärderligt. Till exempel skulle vi presentera olika utbildningsstegar för någon månad sedan, och jag råkade kika närmare på ”Cowboy dressage training scale level 1”, och blev jätteinspirerad! Men även att möta människor i alla åldrar från olika håll är väldigt nyttigt att öva sig själv på!
Fredag
Så har veckan nått sitt slut. I dag hade vi ”Ridkonst och hästhantering” hela förmiddagen för Sara Sandqvist, hippolog och lärare. Vi började med att öva på uppsittningar och nedsittningar från både höger och vänster sida. Detta är viktigt att kunna för liksidighetens skull hos både häst och ryttare. När det är dags att rida in unghästarna gäller det att vara smidig, då det ingår i deras utbildning att vara van vid hantering, uppsittning och nedsittning från båda sidor.
Efter det tränade vi ”one rein stop” från skritt, trav och galopp. Lýsingur som jag red skötte sig alldeles utmärkt och tyckte det var väldigt roligt. Han blev mer och mer alert för både skänkel, säte och tygel. Väldigt bra övning att träna på då det i slutändan kan vara väldigt praktiskt att använda som nödbroms om det skulle behövas.
Efter det bytte vi hästar och tränade vändningar i longering. Hródur från Toftinge fick vara min partner i detta. Han blev också mer och mer alert under lektionens gång. Vi har sån tur att ha så många olika sorters hästar på skolan att träna sig själv på!
Hoppas ni har tyckt att det var roligt att följa mig denna vecka. Ha det så bra!
M v h
Vilma Sivars
Följ @hippologprogrammet på Instagram eller Facebook så får du träffa fler studenter.