fbpx
Nyhet

Edith pluggar till islandshästhippolog

Hur är det att läsa första terminen på hippologprogrammet profil islandshäst? Edith Lombard vet. Hon och fem andra klasskamrater läser första året av tre på universitetsutbildningen hippologprogrammet.

Edith är student på hippologprogrammet

Edith Lombard är 20 år och går första året på Wångens hippologprogrammet inriktning islandshäst. Hennes passion för islandshästar började på ett ridläger för nio år sedan, innan dess hade hon ridit ponny och storhäst på ridskola. Hon har varit medryttare på flera hästar och jobbat i ett islandshäststall.

– För ungefär ett år sen kom jag på idén att gå på Wången och plugga till hippolog. Jag skuggade en student i januari och gjorde antagningsprovet i maj. I juli fick jag beskedet att jag skulle få bli en av dom som utbildar sig till hippolog!

Ryttare på svart islandshäst sedd från sidan på grusväg genom skog
Skolhästen Kóngur frá Skipanesi.

Edith valde att söka in till Wångens hippologutbildning för att få en bred grund att stå på för att sen kunna jobba vidare med hästar. Att det är en universitetsutbildning tyckte hon också kändes väldigt bra.

– Jag vill lära mig så mycket som möjligt kring hästar och det får man verkligen chans till här.

Ända sedan hon var liten har Edith velat ha en egen gård med hästar, men ännu har hon inte riktigt bestämt sig för vilken slags verksamhet hon vill ha.

– Jag har tid på mig att fundera ut vilken verksamhet jag vill driva under de närmaste tre åren på utbildningen. Utbildning av både häst och ryttare är något jag tycker är väldigt roligt! Jag ser även fram emot att få tävla mer.

Islandshäst med hög aktion på vinterväg. Rytare i vinteroverall med detaljer i varselfärger. I bakgrunden syns stall, bilar och längre bort utsikt över Alsensjön.
Edith och skolhästen Sjóli.vom Waldhof. 

Första terminen på hippologprogrammet

Under period ett som sträcker sig över två månader läser hippologstudenterna två kurser; Ridkonst och hästhantering 1 samt Hippologisk baskurs. Studenterna har även Häst och anläggningsvård där de sköter stallet och fodrar en dag i veckan.

– Ridkonst har vi med lärare Camilla Hed tre gånger i veckan. Kursen innehåller både teori, praktisk ridning/markarbete samt inlämningar, tentor och examinationer. Det blir mycket fokus på sitsoptimering men också att jobba hästarna från marken och en examination i longering.

Ryttare sedd bakifrån i ridjacka med markeringar i kors som visar hur rak ryttaren sitter
Sitsoptimering på ridkonsten.

Med träningshästarna som de fått tilldelade gör studenterna sedan en ridexamination i slutet av period två. I Hippologisk baskurs som Edith har tre dagar i veckan ingår en del föreläsningar, t.ex. arbetsmiljön i stall, men också studiebesök hos Åre ridklubb.

– Under period 2 kommer vi även att läsa Hästens biologi och handhavande med vår veterinär Ulf Hedenström samt Pedagogik i hästverksamhet med Joanna Sätter som är hippolog och lärare på Wången.

Ryttare på islandshästar i ridhus
Skolhästarna Sjóli och Kristall.

Vad gör studenterna på fritiden?

Just nu pluggar 15 hippologstudenter på Wången på inriktningarna trav och islandshäst. De har varsin sköthäst i skolan som de tar hand om varje dag och rider på söndagarna. Några har även med sig en privathäst vilket skapar gemenskap i stallet utanför skoltiden.

– När jag flyttade upp var jag orolig att jag inte skulle hitta någon som jag klickade 100 % med – hur kunde jag vara det? Vi nördar ju allihop samma sak! Jag var också orolig för att det skulle kännas ensamt här uppe. Där hade jag fel! Vi studenter hittar på en hel del aktiviteter ihop som att rida, plugga, äta middagar, bada/basta, gymma och dansa eller bara umgås. På torsdagar har vi hippologer tillgång till badhuset så vi kan simma och basta. Lyx!

Hyr boende tillsammans med klasskompisar

Flera av studenterna hyr lägenheter genom Krokomsbostäder och några hyr hus, rum eller stuga i närheten av Wången.

– Jag upplevde det lätt att hitta boende kring Wången, Jag hyr ett stort hus 3 km från skolan tillsammans med två klasskompisar.

Tack Edith för att du berättade – fortsättning följer!

Kom och besök oss!

Vill du veta mer om hippologprogrammet? Följ @hippologprogrammet på Instagram och Facebook och läs mer om utbildningen här. Du kan också komma på besök och skugga en student. Kanske får du då träffa Edith? Anmäl dig för att skugga en student här.

Hippologprogrammet ges genom SLU.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners