fbpx
Nyhet

B-tränaren som läser in gymnasiet på folkhögskolan

Allmän kurs häst är en folkhögskolekurs för den som vill läsa in högskolekompetens och ta en hästskötarexamen. Tiffany började på gymnasiet, hoppade av för att jobba med hästar men har nu plockat upp studierna igen. En möjlighet som erbjuds genom Hästsportens Folkhögskola.
Tiffany Wistrand med kallbloden Tigerlilje och Steinar. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Allmän kurs för gymnasiekompetens

Tiffany Wistrand började gymnasiet på Wången men slutade när hon med stöd av sin familj fick en chans att hyra in sig på Berga gård i Norrtälje. Två år senare är hon tillbaka! Nu ska hon läsa in gymnasiet genom Allmän kurs häst inriktning trav.

Alla de vanliga skolämnena läser hon på distans och hästämnena läser hon delvis på distans och genom träffar på Wången. Kursen ges i samverkan mellan Hästsportens Folkhögskola och Västerås Folkhögskola. Allmän kurs häst är lämpad både för den som inte har påbörjat ett gymnasieprogram tidigare, och för den som behöver komplettera vissa ämnen för att bli behörig att söka till högskola, eller utbilda sig till hippolog på universitetet.

– Det är bra att ha grunderna. Den här kursen passar mig eftersom jag vill ha en gymnasieexamen och hästskötarutbildningen, och så får jag högskolebehörighet ifall jag vill fortsätta plugga, säger Tiffany Wistrand.

Hästskötarkursen är delvis på distans, men sex veckor är man på plats på Wången för praktisk undervisning.

– Jag måste ju alltid sätta hästarna först och ta skolan när jag hinner. Men det går bra, upplägget är anpassat för att man ska kunna ha ett jobb parallellt.

Tiffany Wistrand med Steinar på Berga Gård, Hallstavik. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På gården som ligger i Norrtälje kommun finns tolv hästar; nio kallblod och tre varmblod. Tiffany satsar på en framtid som tränare.

– Jag har två års studier kvar, men är snart klar med hästskötarkursen. Vi får ta Svensk Travsport hästskötarexamen nu i vår. Ulrika Backan och de andra lärarna på Wången är jättebra.

– Jag uppskattar att träffa de andra deltagarna. Jag är yngst på Hästskötarkursen men det är kul att träffas och lära av varandra. Det har varit en jätterolig kurs, säger Tiffany Wistrand.

Sök Allmän kurs häst

Sista ansökningsdag är 15 maj. Anmäl dig här.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners