fbpx
Nyhet

Camilla Rolandsson, Långvikens Gård

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens entreprenör; Camilla Rolandsson som driver Långvikens Gård. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukskörningsområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Nordsvensk brukshäst syns från sidan. Bakom hästen ser man fölben. Kvinna går bakom med tömmar i hand. Hästen drar en vit rundbal.
Inomgårdskörning på Backfors Gård under kuskutbildningen här med Tensy och fölet Tyfon. Foto: Petra Lindmark

Vem är du?

– Jag heter Camilla Rolandsson och bor på en gård i Långviken, Tavelsjö utanför Umeå i Västerbotten tillsammans med min man och våra två barn. Jag har hållit på med hästar i nästan hela med liv med olika inriktningar, ridning, western och sportkörning. Att jobba med hästar har alltid lockat men det var först med köpet av min nordsvenska brukshäst Drulla för fyra år sedan som bitarna föll på plats och jag insåg att det är brukskörningen som är min framtid. Jag sökte till kuskutbildningen på Wången 2018 och blev antagen. Nu i juni efter två fantastiska år tog jag examen och livet som egen företagare startar så smått under arbetsnamnet Långvikens Gård.

Två nordsvenska hästar går i par och drar harv. Camilla Rolandsson håller i tömmarna
Harvning under kuskutbildningen på Backforsgård med Tittut 2098 och Cesar framför tallriksharven. Foto: Petra Lindmark

Vad arbetar du med?

– Två nordsvenska bruksston står på gården, Magnolia som är elva år och Drulla som är fem år. De är basen i mitt framtida företag som jag fick chansen att starta upp lite tidigare än planerat, då jag hade tänkt göra klart utbildningen innan. Men jag fick en chans som man bara får en gång så det var bara att ta den.

– Runt jul fick jag en förfrågan om en större uppdragskörning i min hemby Tavelsjö. Michelin, däcktillverkaren, skulle komma till byn under februari månad för att lansera ett nytt vinterdäck och ville då ha slädkörning med häst som en del i sitt event. Eftersom jag insåg att jag inte skulle klara detta själv kontaktade jag Jonas Nordlund, Backfors Gård, som är min studieortslärare och mentor och bad om hjälp med allt man kan tänka sig med ett så här stort uppdrag; prisersättning, upplägg, slädbygge, hästar osv. Även min kurskamrat Petra Lindmark, Kläpphällas Gård, tillfrågades eftersom jag behövde fler hästar och kuskar då det skulle vara två ekipage tillgängliga varje vardag.

– Så under närmare fyra veckor fick vi skjutsa Michelins kunder, ca 50 st om dagen, som kom från hela Skandinavien och Ryssland till min vackra hembygd. Vilket fantastiskt första uppdrag som hästföretagare!

Nordsvensk brukshäst syns bakifrån med skaklar och sele på. Snön ligger på marken och längre bort syns Michelinbokstäverna utkarvade i is
Drulla framför Michelins logotyp karvad i is. Foto: Camilla Rolandsson
Två slädekipage bredvid varandra tar sig fram i snölandskap. Solen håller på att gå ned och lyser mellan tallarna.
Drulla och Tittut 2098 på väg hem över isen efter en dag med slädkörning för Michelin. Foto: Petra Lindmark
På håll ser man två slädekipage ta sig fram genom vitt snötäckt landskap
Petra Lindmark med Kung Bore och Camilla Rolandsson med Drulla har slädarna fullastade med kunder. Foto: Jonas Nordlund

Hur ser framtiden ut för Långvikens Gård?

– Mitt företag är bara i begynnelsen ännu och till att börja med kommer jag att satsa på inkörning av hästar, lite avel av nordsvenska brukshästar, olika typer av uppdragskörning och turism i form av släd- och vagnsturer i min hembygd. Jag upplever att det inom turismen finns ett behov för människor att få uppleva naturen på nära håll. Framför allt nu efter Covid-19 utbrottet så har människor börjat uppskatta det Sverige har att erbjuda. Drömmen är att kunna försörja mig på heltid med hästarna, men än så länge kommer jag fortsätta jobba parallellt med mitt heltidsjobb även om än jag kommer gå ner lite i tid för att kunna satsa på hästföretaget.

– På sikt är jag intresserad att kunna hålla kurser i körning och då utbilda både hästar och kuskar då det är ett behov som ökar.

– Att i framtiden kunna jobba med stadsnära hästtjänster som till exempel slåtter och inom park och skog och då rikta sig mot kommunen, men även andra större aktörer som till exempel bostadsrättsföreningar, kyrkan etc är också något som finns i tankarna.

Nordsvensk brukshäst syns framifrån. Hästen drar en timmersläde som en Camilla Rolandsson håller på att lasta
Skogskörning under kuskutbildningen på Backfors Gård, här med Tittut 2098. Foto: Petra Lindmark

Tips till andra entreprenörer om hur man skapar goda kundrelationer?

– Var ärlig både mot kunden och dig själv och var tydlig med vad som är avtalat.

Gwendolen Carrier och Camilla Rolandsson fick stipendium vid examen från kuskutbildningen i brukshästkörning. Gwendolen fick Agria djurförsäkrings stipendium på 3 000 kr. Camilla fick Ackordhäststiftelsens pris på 10 000 kr.

Vilken är Brukshästcentrums viktigaste uppgift?

– Jag anser att en av de viktigaste uppgifterna för Brukshästcentrum är att hjälpa till att marknadsföra och beskriva nyttan med att använda brukshästar som ett bra alternativ till fossildrivna fordon. Sen att finnas som stöd för brukshästentreprenörer vid till exempel upphandling.

Facklan sitter fast i släden, ett vitt skinn ligger över ryggstödet och framför sig ser Camilla som håller i tömmarna ett vitt landskap och silutten av ett berg i skymningen
Camilla och Drulla på väg ut mot isen för att hämta kunder. Foto: Petra Lindmark

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Kontaktuppgifter till Camilla på Långvikens Gård hittar du i Brukshästcentrums förteckning över entreprenörer.

Och här finns information om kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners