fbpx
Nyhet

Hur många travhästar går på lösdrift?

En kartläggning ska visa hur travhästar hålls och varför. Genom att svara på några frågor om hur man håller sina hästar kan hästägare och travtränare hjälpa till att samla in ny kunskap.
Kvinna står utomhus i hage tillsammans med en varmblodstravare
Elin Saloniemi med en av Wångens skolhästar. Foto: Emma Roos

Elin Saloniemi läser två kurser på Wången; Hästskötarkursen med inriktning trav och Tränarkurs steg 1. Och inte bara det, hon håller även på att avsluta utbildningen Etologi och djurskyddsprogrammet på SLU.

–Jag har läst Etologi- och djurskyddsprogrammet men fick inte examensarbetet klart. Men nu när jag började här på Wången då fick jag upp suget igen för att göra klart. Det blev liksom roligt att plugga igen, säger Elin Saloniemi

Inspirationen till ämnet för sin C-uppsats fick hon från den aktiva grupphästhållningen på Wången. Hon ska nu kartlägga hur man håller starthästar inom travet; om de står på box eller i lösdrift. Kartläggningen ska göras genom en enkät som Elin vill att så många som möjligt går in och svarar på.

–Alla travtränare och hästägare som håller en starthäst får gärna svara på enkäten. Den är väldigt enkel att svara på och tar bara några minuter att fylla i, säger Elin.

Genom enkäten vill Elin också ta reda på vilka anledningar som ligger bakom valet av hästhållningssystem. Enkäten kommer att ligga ute endast ett kort tag, ca en vecka, och sedan ska Elin bearbeta svaren för att få klart arbetet.

När Elin har tagit examen från Etologi och djurskyddsprogrammet vill hon arbeta som  djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen, som är målet med utbildningen. Och så vill hon gärna ha B-tränarrörelse vid sidan om.

Svara på enkäten – och tipsa dem du känner! Allt vi kan lära oss om vår sport utvecklar den!

Länk till enkäten

Handledare för examensarbetet är Malin Connysson, forskningsansvarig Wången.

Kvinna står bredvid en foderhäck för halm tillsammans med tre hästar.
Elin Saloniemi i den aktiva grupphästhållningen på Wången.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners