fbpx
Nyhet

Odlaren Jessica Elizabeth Lyon

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar. Den här månaden har vi träffat Jessica Elizabeth Lyon, som främst är odlare men har hjälp av en häst i sitt hållbara kretslopp.
Jessica Elizabeth Lyon

Jessica Elizabeth Lyon är inte den klassiska brukshästentreprenören. Hon är odlaren som tagit in hästen i verksamheten.

”Vi ser allt fler som visar intresse för hästar utifrån ett hållbarhetsperspektiv, där intresset börjar i att bedriva småskaligt jordbruk” berättar Malinda Alriksson, samordnare på Brukshästcentrum.

Jessica Elizabeth Lyon driver OdlingsTV, håller föredrag, skriver böcker, utbildar och odlar på temat Hållbar odling.

Bild från YouTube visar ett klipp där en kvinna håller upp en krans av torkade ormbunkar
OdlingsTV är en oberoende webbtv-kanal inom all slags odling och trädgård.

–På Tyresta Gård bedriver jag en frilansodling som syftar till att sluta kretsloppet på gården. Vi har lite grönsaksförsäljning, men framför allt är det en öppen trädgård med ett folkbildande syfte. Man kan komma hit och vara med och skörda och lära sig mer om hållbar odling.

Sedan en tid tillbaka har Jessica en häst i verksamheten. Det är nordsvenska brukshästen Ullrona 23523 som tidigare varit ”anställd” i stiftelsen Tyresta nationalpark. Hästverksamheten i stiftelsen minskade och Jessica fick köpa Ullrona för att i stället använda henne som rid- och körhäst, bland annat i sin egen verksamhet på Tyresta gård i nationalparken.

–Ullrona är ett diplomsto, vi kallar henne Ullis. Hon var utbildad innan jag tog över henne så jag kan inte ta åt mig äran för hennes utbildning. Hon är väldigt stabil i psyket och har tidigare jobbat mycket i skogen men även arbetat med att köra sopor.

Kvinna i röd vinteroverall står bredvid en nordsvensk brukshäst i en trädgård i vinterskrud. I bakgrunden syns röda lador

Tyresta gård är en besöksgård med olika svenska lantraser. Här finns till exempel Roslagsfår, Gotlandsfår, svensk gul anka och en nordsvensk brukshäst – som har sällskap av andra privathästar på gården.

–Ullis är världens bästa arbetskollega. Hon trampar gångar för besökarna i trädgården och hon ska få köra grönsaksvagnen i vår. Jag tänker använda henne för det som hon kan tänkas göra – vilket verkar vara allt. Det blir plöjning och gräsklippning och mycket annat, säger Jessica Elizabeth Lyon.

Kvinna rider barbacka på nordsvensk brukshäst på en grusväg bredvid en lång gärdesgård
–Min häst är så otroligt mångsidig. Vi kör vagn, plöjer, drar timmer, rider. Vi kan leka western – ja, man kan göra allt, säger Jessica.

–Det är lätt när man har en välutbildad häst. Det är hon som lär mig eftersom hon är så duktig och lyhörd och älskar att dra, berättar Jessica.

Häst i räddningstjänstens tjänst?

Ullis är inte bara en gårdshäst. Hon är anmäld som räddningshäst. Under en pågående räddningsinsats kom frågan till Jessica om inte Ullis kunde användas som räddningshäst och komplettera gående vid t.ex. svårare eftersök.

– Initiativet kom från räddningstjänsten. De såg att vi skulle kunna göra nytta både genom att vi kommer upp lite grann och kan se längre från hästryggen än vad gående gör, men också för att kunna transportera ut material i oländig terräng – eller dra ut en bår och dra loss något tungt där man inte kommer fram med maskiner. Hästar är fantastiskt terränggående och starka, säger Jessica.

Södertörns brandförsvarsförbund säger att de inte har någon systematik för att använda hästar i deras insatser. Frågan till Jessica verkar ha kommit spontant under ett pågående eftersök.

–Det är en bra idé att använda häst till räddningsarbeten tycker jag. Vi kan ta uppdrag på andra ställen – inte bara i Tyresta. Ullis är lättlastad och vi kan åka dit vi behövs, säger Jessica Elizabeth Lyon.

Om hästar i räddningstjänsten har nån framtid får vi se. Ullis och Jessica har inte fått några uppdrag sedan idén kläcktes i juni i år.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners