fbpx
Nyhet

NORDSVENSK HÄSTKRAFT

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar. Den här månaden har vi pratat med Anneli Hamrin som driver Nordsvensk Hästkraft.
Kvinna i arbetskläder och hjälm går bakom en nordsvensk brukshäst. På marken ligger lite snö.
Lunning i tätbebyggt område med Pedell. Foto: Stefan Evensson

Vem är du?

–Jag heter Anneli Hamrin och driver företaget Nordsvensk Hästkraft i Västernorrland. Jag började rida när jag var sex år och gick länge på ridskola. Jag köpte egen häst ganska sent i livet, och främst varit hopp- och fälttävlansryttare.

–Mitt intresse för körning började när jag i samband med en fälttävlanstävling övernattade hos Cecilia Hamilton i Uppsala. Där födde hon upp fälttävlanshästar och nordsvenska brukshästar. När jag fick se nordsvenskarna tyckte jag att det var de vackraste hästar jag någonsin sett! Fem år senare köpte jag Pedell, eller Pelle som vi kallar honom.

–Sen gick jag många körkurser, och 2019 sökte jag till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången. När jag kom in tänkte jag att det här är min barndomsdröm! Jag såg Emil i Lönneberga och hans häst Lukas framför mig.

Kvinna iförd hjälm och jacka står och håller i en nordsvensk brukshäst. I bakgrunden syns en vidunderlig utsikt över sjö och fjäll. Det är vår.
Anneli Hamrin på plats i Jämtland under kuskutbildningen i brukshästkörning.

VAD ARBETAR DU MED?

–Tidigare i livet arbetade jag inom utbildning och har varit rektor. Men nu förestår och arrenderar jag Bergeforsfisket. Efter kuskutbildningen på Wången erbjuder jag även brukshästtjänster genom mitt företag Nordsvensk Hästkraft. I båda företagen arbetar jag med främst med turism.

–Nordsvensk Hästkraft erbjuder bröllopskörningar, utflykter och kalas, och mindre skogsuppdrag som att köra fram timmer. Hjälper även till med inkörning. Då får ekipagen komma till mig och så arbetar vi med inkörningen tillsammans.

–Just bröllopskörningar tycker jag om. Bröllop är kul för man ska inte bara köra utan också ta hand om människor. Bröllopspar är ofta nervösa och det ingår att ta hand om dem och göra att de känner sig trygga och får en fin upplevelse.

–På ridskolan instruerar jag i tömkörning och körning en gång i månad. Jag är engagerad som ordförande i Timrå hästsportförening.

–Jag har två hästar. Pedell, 7 år, som är en mycket allsidig häst. Vi hoppar och han är även en superduktig tornerspelshäst. När vi kommer dundrande i ett tornerspel då viker de andra [skratt]. I somras kom vi femma i nordsvensk-SM i dressyrkörning.

–Min andra häst, Harry, har samma pappa, hingsten Halvar 2004. Halvar och hans avkommor blir som nordsvenska sporthästar. Harry slussade jag in i verksamheten under förra året och planen är att även använda honom till sportkörning för jag tror han är ett ämne för det.

Ett par nordsvenska brukshästar framför en vacker vagn med en familj i. På marken ligger ett tunt snötäcke.
Turistkörning med Nordsvenska Hästkrafter; Pedell och Harry.

Varför nordsvenskar?

–Mitt liv har blivit bättre sen jag skaffade nordsvenskar! Det är en unik ras som är värd att bevara. Därför gick jag med i FNH, Föreningen Nordsvenska Hästen, och är ordförande i föreningen i Västernorrland och arbetar för att sprida kunskap om rasens allsidighet.

–Hästarna är väldigt trevliga och lugna att hantera. De har nedärvda egenskaper som gör att de är väldigt mångsidiga. Rasen har utvecklats för att samarbeta med människor och utföra tunga jobb i skog och mark.

Kvinna pussar nordsvensk brukshäst på mulen

Hur marknadsför du dig?

–Jag har en Facebookgrupp: Nordsvensk hästkraft, körningsuppdrag med häst – och den får nya följare varje vecka och jag tycker att gruppen fungerar väldigt bra. Jag har inte skyndat på uppdragen för jag tycker att det man gör det ska man göra bra – och det fick jag även med mig från kuskutbildningen. Jag tar det därför lugnt och låter rekommendationerna gå från mun till mun.  I början hade jag också bara en häst och då ville jag inte boka upp mig för mycket för verksamheten är så sårbar om man inte har flera hästar. Nu kan jag både köra par och enbetskörning.

Kvinna klädd som riddare i blått rider en nordsvensk brukshäst utsmyckad med blått täcke och dekorationer runt halsen.
Anneli Hamrin och Pedell på tornerspel. Foto: Stefan Evensson [vid tonerspel har man ofta hjälm av tidsenlig typ, därför bär ryttaren här ingen hjälm. Reds. anmärkning]

Vad har kuskutbildningen betytt?

–Jag har så otroligt mycket användning av utbildningen. Både grundkunskaper – alltifrån hur hästen fungerar och hur man tränar en häst. Men även entreprenörskapet! Vi fick insikt i budget och hur man ska ta betalt. Hur man ska tänka kring kunder, ja jag fått med mig så mycket! Lärarna på Wången är fantastiska! I början som företagare var det svårt att ta betalt och då tog jag kontakt med företagsekonomiläraren John Eriksson som gav mig bra råd. Efter det har jag haft en nedskriven fast prislista som jag hänvisar till, och då blev det lättare för mig.

–Säkerhetsfrågor är också en viktig del av utbildningen. Utifrån säkerhetstänket som jag har lärt mig på utbildningen har jag valt ut vissa platser som jag kör på. Till exempel så är det bara vissa kyrkor som jag tar bröllopskörningar vid – för att runt dem har jag bedömt att det finns bra körvägar och en bra miljö för körning.

–Även praktiken under utbildningen har gett otroligt mycket. Jag har varit hos Hans Sidbäck på Sidbäcks körhästar, Högbo bruk och hos Anders Svensson i Hudiksvall.

–Hos Anders fick jag lära mig jättemycket om skogsbruk och fick prova alla tekniker när det gäller lunning och det har jag haft direkt användning av i mina uppdrag. När jag skulle köra in Harry och sätta hästarna i par åkte jag till Högbo bruk för att få hjälp. Handledarna på praktikplatserna har varit fantastiska, de vill verkligen lära ut och föra vidare sina kunskaper och håller kontakten efter utbildningen. Jag har fått så bra feedback från dem.

–Genom utbildningen har jag fått ett ovärderligt nätverk och vänner för livet! Jag har utvecklats både som människa och entreprenör. Utbildningen har förändrat hela min situation.

Två kvinnor och en brukshäst framför ett rött hus i januarisol i ett snöigt Jämtland.
I blocket unghästträning på kuskutbildningen. Här arbetar klasskamraterna Anna-Carin och Anneli att träna unghästen Tåga.
Två kvinnor bredvid varsin nordsvensk brukshäst i ett snöigt skogslandskap.
Under kuskutbildningen. Annelie Hamrin och Maria Zetterström.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Mer info om Nordsvensk Hästkraft hittar du i Facebookgruppen Nordsvensk hästkraft, körningsuppdrag med häst .

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners