fbpx
Nyhet

Hippologen Joanna ger tips inför stallbygget

Med finurliga och nytänkande lösningar som ska göra stallarbetet lättskött byggde islandshästhippologen Joanna Sätter sitt eget stall. Här ger Joanna sina bästa tips inför stallbygget och inspiration för inredning och ordning.
Flicka rider på brun islandshäst och kvinna står bredvid på marken. Bakom dem syns ett rött stall
Joanna med dotter Klara hemma på stallbacken.

Kunskaperna från hippologprogrammet kom till användning i stallbygget

På gården hos hippologen Joanna Sätter står ett alldeles nybyggt stall. Ett stall som hon ritat själv, med lösningar som ska vara både bra för hästar, människor och miljö. Här delar hon med sig av några tips inför stallbygget. Grunden i hästhållningen hos Joanna är att hästarna ska gå på utedrift. Så stallet inrymmer tre uteboxar, en ligghall, skötselrum med sadelkammare, tvättstuga, fikarum, dusch och toalett, stort lagerrum för foder och ett loft som till en början kommer användas som träningsrum med gymmaskiner.

– Hästarna går på utedrift så vi tar in dem i skötselrummet när vi ska göra i ordning dem. Där är allt lättillgängligt, man behöver inte lämna hästen uppbunden utan uppsikt för att hämta sadeln och inga hästar eller människor behöver gå förbi där hästen står. Eftersom inga hästar bor inne så kan jag låsa dörrarna – vilket också kan vara en fördel, berättar Joanna Sätter.

hippologprogrammet läser man kursen Hästens biologi och handhavande. I den ingår bland annat stall – som är ämnet för en hel tenta.

–Vi hade turen att få Michael Ventorp och Per Michanek som föreläsare på utbildningen. De har skrivit boken Att bygga häststall. I den finns både idéer och fakta. Man behöver inte fundera på vilken höjd sadelhängarna ska placeras på, det står i boken, berättar Joanna.

”Med lättskött stallmiljö får jag mer tid till hästarna”

I det här stallet räcker det med att mittdelarna är uppvärmda; skötselrum, tvättstuga och fikarum samt loft värms upp. Det stora foderrummet, uteboxarna och ligghallen behöver ingen uppvärmning.

Vit islandshäst står uppställd mellan metallbågar på gummimattor. I bakgrunden ett klassiskt stallfönster med välvd överkant och svarta spröjs.
I skötselrummet har Joanna har satsat på riktiga kraftiga stålbågar för säkerhetens skull och gummimatta som är bra för både hästar och människor att stå på istället för ett hårt betonggolv.

–Bottenplattan i betong är lagd i en T-form. I uteboxarna och ligghallen har vi lagt marksten. I ligghallen är det ett experiment – jag får se om de blir kvar, men om jag vill sandfylla helt istället är markstenen lätt att ta bort, säger Joanna Sätter

En byggfirma levererade sektionerna, sedan har Joanna med man och svärfar byggt stallet själva. Stallet används av familjen och av lektionsryttare som kommer till Joanna, som annars jobbar som lärare på Wången och undervisar på flera utbildningar, både på hästskötarkursen och på gymnasiet med inriktning islandshäst.

–Jag trivs så bra. Jag kan vara i stallet hela dan och ha en kurs utan att behöva gå in i boningshuset. I stallet har jag nu kök, toalett, dusch och tvättstuga och jag kan ställa upp datorn på bordet i fikarummet.

Det gamla stallet finns kvar och kommer delvis att byggas om, men minst en box kommer att finnas kvar för att kunna användas som karantänstall vid behov.

Finns det då något som hon inte är nöjd med?

–En enda sak, jag fodrar med betfor och eftersom det är ett kallförråd där vi förvarar foder så blev det inte optimalt. Jag får nog bygga till en isolerad låda där jag kan förvara den. Annars är jag nöjd! Allt är lättskött så jag får mer tid till hästarna.

TIPS INFÖR STALLBYGGET

Innan du börjar planera ditt stallbygge fundera på:

  • Vad är tungt och vad lägger du mest tid på? Går det att bygga bort?
  • Identifiera säkerhetsriskerna för häst och människa. Har du eller dina hästar varit med om några incidenter i stallmiljö?
  • Hur kan du göra energieffektiva åtgärder?
  • Hur ska stallet användas? Brandskyddsreglerna skiljer sig mycket åt om du till exempel även vill kunna bedriva bed and box-uthyrning eller lägerverksamhet med boende inkluderat i stallet.
  • Vad höjer värdet på gården? Joanna tänkte att hennes stall lätt går att göra om till andra användningsområden. Om de i framtiden ska sälja gården så har byggnaden många möjligheter för nästa ägare.
Kvinna i ridbyxor tröja och väst och keps tittar leende in i kameran medan hon vrider på vredet till vattnet. En vattenslang leder direkt ned i en thermobar som står nedanför inne i ligghallen. Bild två visar Joanna som står ute i hagen framför en lunchbox - en trälåda med tidsinställning för foder
”Det ska vara lättsamt, både för en själv och för den som ibland får passa hästarna.” Hos Joanna är det lätt att fylla på Thermobaren i ligghallen och hon har i många år använt tidsinställda foderboxar för fodring i vinterhagen.
Ritning som visar stallet med uppställningsplats, ligghall, sadelkammare, förvaringsutrymmen, fikarum i ett. Joanna delar med sig med tips inför stallbygget.
Ritning över stallets under- och övervåning.
Sadelkammare bredvid uppställningsplatserna gör att allt finns inom en armlängds avstånd.
Fikarum med vita väggar. Ett stort rustikt träbord i mitten, kökssoffa och trästolar. Joanna står framför köksdelen med vita köksluckor och en kaffemaskin.
Det syns att Joanna alltid har varit intresserad av design och formgivning. Toaletten ser ut som den är tagen ur ett inredningsreportage och i köket hänger en kristallkrona som bryter av snyggt mot den i övrigt stilrena inredningen.

Den här artikeln har tidigare varit införd i tidningen IceHorse. Text & bild: Emma Roos. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners