fbpx
Nyhet

FÖRLÄNGD PROFESSUR I RIDKONST

Nu kan vi meddela att en av hippologprogrammets adjungerade professurer i ridkonst förlängs! Eyjolfur Isolfsson fortsätter jobba med utvecklingen av hippologprogrammet med inriktning islandshäst i ytterligare tre år.
Islandshästskäck syns bredvid man i tjock jacka och keps i vintrigt landskap. Eyjolfur Isolfsson är en av föreläsarna på årets instruktörsseminarie
Foto: Jessica Bergström/Gilla Häst

Den isländska tränaren och ryttaren Eyjólfur Ìsólfsson har under de tre senaste åren varit adjungerad professor i ridkonst med inriktning på islandhästridning på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Nu blir det en förlängd professur på ytterligare tre år.

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund på Islands ledande hästsportcenter och universitet Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är ”Master Trainer”, den högsta tränarnivån på Island. Eyjólfur har dessutom producerat uppskattat utbildningsmaterial och är flitigt anlitad för träning av islandshästekipage över hela världen.

Anställningen på hippologenheten på SLU har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). HNS har varit med och finansierat samtliga adjungerande professorer i ridkonst. Den välkända ridsportprofilen i dressyr, Kyra Kyrklund, är fortfarande aktiv som adjungerad professor i ridkonst med inriktning på dressyr på Hippologprogrammet. Jan Jönsson har varit aktiv på sin professur inom unghäst- och coaching under flera år men avslutade sitt uppdrag under 2021 då mandattiden gick ut. Islandshästridningen är den hästsportgren som ökat mest i landet under de senaste decennierna. Idag finns ca 30 000 islandshästar i Sverige, vilket innebär att rasen är den tredje största i landet. Islandshästen används för ridning såväl på ridskola, turridningsverksamhet, privat fritidsridning som inom tävlingsverksamhet. I och med att islandshästsporten vuxit kraftigt finns ett stort behov av välutbildade ridlärare och tränare. Hippologprogrammet vid SLU har därför, sedan 2010, en inriktning mot islandshästridning på hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland.

De senaste tre åren har Eyjolfur, i sin roll som adjungerad professor i ridkonst, på ett hängivet och professionellt sätt utbildat och stöttat lärare, utvecklat hästverksamheten och bidragit till studenternas utveckling på hippologprogrammet på Wången. Hans kompetens är en fantastisk tillgång för utbildningen.

Personalen på Wången är glada för möjligheten att få fortsätta ta del av engagemanget och kunskapen från en av de absolut främsta tränarna internationellt under ytterligare en treårsperiod. Hittills har det lagts goda grunder och utvecklat systemtänkande och samsyn vilket är mycket värdefullt.

– Eyjolfur är en tillgång allmänt på Wången. Hans gedigna hästkunskap, nyfikenhet och intresse för alla hästar har gjort att flera delar av verksamheten har utvecklats, säger Håkan Karlsson VD för Wången.

Själv säger Eyjolfur att man bara har börjat!

– Det vi har åstadkommit med lärarna och hästarna kommer att vidareutvecklas och vi kommer under de kommande åren att fokusera på den pedagogiska gärningen, att undervisa på bästa sätt är målet, säger Eyjolfur Isolfsson.

Eyjolfur Isolfsson rider en svart islandshäst i ett ridhus
Foto: Andreas Hejndorf
Kontaktperson
Anna-Lena Holgersson Föreståndare hippologprogrammet, SLU
Mer från Wången
Våra samarbetspartners