fbpx
Nyhet

VALDE BRUKSHÄSTAR

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Här presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar. Den här månaden har vi pratat med Ellen Norrby som driver Valde brukshästar på Gotland.
kvinna går bakom en nordsvensk brukshäst med en unghäst vid sidan och ett föl bredvid
Ellen Norrby jobbar med inkörning av Valdes Björk e. Hålger, Betty. Hingstfölet Valdes Stock e. Torp-Tum går vid sidan.

Vem är du?

–Jag heter Ellen Norrby och driver Valde brukshästar på Gotland. Jag gick kuskutbildningen i brukshästkörning 2020–2022.

–Innan dess har jag även gått ridledarutbildningen, samt suttit i centrala ungdomssektionen för Svenska Ridsportsförbundet där jag jobbade kring utbildning av unga ledare. Innan körningen tog över så har jag tävlat hoppning, dressyr och fälttävlan i många år.

–Idag är det körning som ligger mig varmast om hjärtat. Både brukskörning och sportkörning. Jag tycker att kombinationen av de inriktningarna ger starka och smidiga hästar som jag tror blir hållbara på lång sikt.

Kvinna och ung flicka i en hage med föl
Ett av årets föl är Valdes Tynne e. Torp-Tum u. Betty.

–Nu bedriver vi även avel av nordsvensk brukshäst på gården och har varit hingsthållare sedan 2014. I år föddes fyra föl på gården, två stycken är till salu och två ska sparas som framtida rekrytering.

–Idag finns det nio nordsvenskar i åldern 0–18 år på gården, varav två är dräktiga.

Vad arbetar du med?

–Jag har valt att driva mitt företag Valde brukshästar på halvtid, i alla fall nu i början. Jag jobbar även som lärare på lågstadiet 50 %

–Som hästföretagare så får man vara lite allkonstnär för att överleva. Jag jobbar för Region Gotland med parkskötsel, renhållning och slåtter. Förhoppningen är det kommer att utökas till nästa år och att jag då får ta in underentreprenörer till vissa delar för att kunna leverera vad de vill ha.

–Jag kör bröllop, samt olika eventkörningar såsom marknader, midsommarfirande mm.

Två kvinnor kör häst och vagn. De är uppklädda i svart väst och hög hatt.
Uppklädda för bröllopskörning. Här har ekipaget just lämnat av ett brudpar.

–Jag håller även kurser, jag tycker om att undervisa och se hur människor och hästar utvecklas tillsammans eller var för sig. Under hösten har jag haft inkörningskurser, samt skogskurs. Jag har även lektioner i den mån jag hinner med. Inkörningskurserna har varit väldigt roliga med en stor blandning av både människor och hästar. Det har varit allt från amerikansk miniatyr till haflinger, nordsvensk, russ och lusitano med. Jätteroligt att det finns sådant intresse att vilja köra sina hästar!

–Jag är även LIA-värd (praktikvärd)  för kuskutbildningen.

Häststommen i entreprenadsdelen av Valde brukshästar är Ticktack 6 år, Torp-Borr 5 år och Canderella 14 år. Utöver det finns två avelsston Betty och hennes dotter Valdes Björk, samt årets fyra föl: Tynne, Stock, Calla och Janus. Samtliga med Valdes som prefix.

Hur ser framtiden ut?

–Min förhoppning är att jag inom snar framtid har skrivit på ett flerårigt avtal med Region Gotland. Avtalet innebär jobb ca fem månader om året och ger därmed en bra grundtrygghet för företaget.

Ellen kör par framför ett bostadsområde.
Slåtterarbete i Visby för Region Gotland.
Man kör häst över kullerstensgatorna i centrala Visby.
Lennart Danielsson, LIA-elev från kuskutbildningen i brukshästkörning, kör skräprunda med Ticktack 2108 i Visby.

–Jag vill även komma i gång att ta på mig enklare skogsuppdrag, just nu pågår diskussioner med länsstyrelsen. Utöver det så vill jag fortsätta att utbilda mina hästar till trygga verksamhetshästar för alla tänkbara typer av jobb.

Nordsvensk drar timmer en solig dag i skogen
Skogstävling med Torp-Tum 2076 under vår utbildningsvecka i Skåne.

Vad tar du med dig från kuskutbildningen?

–Jag är väldigt nöjd med utbildningen i stort. Det har varit en bra blandning mellan praktiskt arbete och teori. Företagsekonomin var väldigt givande, vi hade en mycket duktig och engagerad lärare i John Eriksson. Även Ann-Sofie Nilsson i hästkunskapen var väldigt kunnig, inspirerande och engagerad. Hatten av för er.

–Annars så måste jag ju absolut lyfta fram min studieort hos Sigvard Gustavsson, Hälde hästkraft, i Skåne. Jag hade även två perioder LIA, Lärande i arbete, hos honom. Han har betytt väldigt mycket för mig både i min utveckling som kusk, men även kring frågor som har med hästföretagande att göra. Han är en stor del till att jag har vågat ta det här (för mig) stora steget att våga satsa på mitt egna företag.

–Ett av de minnen jag tar med mig är plöjningsveckan vi hade. Vi fyra tappra kuskar i Skåne fick klä på oss allt vad regnkläder och stövlar hette för under tiden vi plöjde så fick vi 60 mm regn! Man plöjde en fåra och medan man ännu gick i den så vattenfylldes den fort. Efteråt upptäcktes det att det regnat så mycket att Sigvard ensilagebalar flutit iväg av allt regn! Även slåtterveckan genomfördes under liknande väderformer. Vi var inga veklingar i skånegruppen 😀

–Men det är faktiskt skönt att vara färdig med utbildningen. För trots att man lär sig hur mycket som helst, och får vänner för livet både bland kurskamrater, lärare och LIA-värdar, så är det ganska påfrestande att vara borta så mycket. Det är mycket resor och det är svårt att få ihop allt på hemmaplan med familj, djur och jobb.

Maratonkörning med Ticktack 2108.

Tips studerande på kuskutbildningen?

–Ta tillvara på tiden! Ni har två år på er att suga i er så mycket kunskap som möjligt. Fundera på vad ni vill få ut av er utbildning och var inte rädda för att fråga! De allra flesta tycker bara att det är kul att det finns fler som vill arbeta med det här och svarar gärna. Våga ta för er och utmana er, välj LIA-platser som ni tror ger er så mycket som möjligt för framtiden.

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Mer info om Valde brukshästar hittar du på webbsidan valdebrukshastar.se och på Valde brukshästars Facebook-kanal och på Instagram valdebrukshastar.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners