fbpx
Nyhet

SKOLHÄSTEN ORANTES. VAD HÄNDE SEN?

Varmblodstravaren Orantes har varit en värdefull medarbetare på Wången. Som skolhäst tränade han många gymnasieelever i att sköta, köra och förbereda inför tävling. Förra året blev han en pensionerad travare som fick en ny viktig uppgift; att jobba som terapihäst på Stall Kungsgården.
Varmblodstravare i grimma och täcke står i en snötäckt hage. En kvinna håller hästen i grimman och ler mot kameran

Orantes kom till Wången 2013 genom ett samarbete med Evajo AB. Han var en varmblodsvalack efter From Above och under Amanda C. (US).

–From Above-avkommorna har ofta väldigt synliga arvsdrag så man kan se vem de släktar på, dvs. farfar Zoot Suit, säger Jan Halberg, sportchef på Wången.

På Wången var Orantes skolhäst och tävlade och kom hem med några vinster. Men efter nästan åtta år som skolhäst var det dags för Orantes att få göra något annat.

–Under vårterminen 2022 blev vi oroliga för han föll ur hull, och när vi inte hittade några fysiska fel tänkte vi att han signalerar att han är klar här. Det är dags att hitta ett nytt hem, säger Tina Virkama, lärare och stallförman på Wången.

Genom Menhammar Stuteri, som precis som Evajo AB och Wången är noga med att hästarna får en bra pension, fick Orantes en ny plats i tillvaron på Stall Kungsgården. När vi hälsade på i november hade Orantes hittat sin plats i flocken och gick sida vid sida med sin nya kompis connemaraponnyn Curry. Han hade lagt på sig och såg fin ut i hullet.

–Det är en omställning för travhästarna som kommer hit, för de måste lära sig att dra ned på tempot med hänsyn till våra deltagare. Orantes skrittränades när han kom för att lära sig att lyfta på benen ordentligt och att ha balans i skritten även med ostadiga ryttare på ryggen, berättade Pia Tillberg, verksamhetsledare för Stall Kungsgården.

Vi hälsade på Orantes i november. Efter det hände tyvärr något mycket tråkigt:

–Vi upptäckte ett benbrott på vänster bakben när vi skulle hämta honom i hagen och han har lämnat ett stort tomrum efter sig. Det verkligen känns som att det fattas någon när man går ut i stallet eller kollar ut över hagarna, berättar Pia Tillberg för oss i januari.

Varmblodstravare i grimma och täcke står i en snötäckt hage. En kvinna håller hästen i grimman och ler mot kameran, tre bilder i hop som visar kvinnan som kelar med hästen
–Orantes var mysig att hålla på med. Travarna är trevliga att ha i stallet där brukarna kan vara med och borsta och pyssla om dem, berättar verksamhetsledare Pia Tillberg.

När vi hälsade på i november fanns här en varmblodstravare och en kallblodstravare samt ett antal före detta ridskolehästar i verksamheten. Den enda som nu går för vagn är shetlandsponnyn Pippilina som körs runt gården.

–Det finns fina körvägar längre bort, men just nu har vi inget säkert sätt att ta oss till dem – annars hade vi gärna kört häst med våra deltagare. Två i personalen här kommer från travstall så vi vill gärna komma i gång med körningen.

Stall Kungsgården

Stall Kungsgården är ett resurs- och kunskapscentrum för hästunderstödd verksamhet som drivs utan vinstintresse. Här har Stiftelsen Hippocampus skapat en miljö för hästunderstödd verksamhet samt forskning och utvecklingsarbete. Verksamheten riktar sig till barn, unga och vuxna med olika funktionsnedsättningar, men även till personer som av andra skäl behöver stöd för att uppnå hälsa och välbefinnande. Den bedrivs i egen regi och i samverkan med aktörer inom skola, vård och omsorg.

Hit till stallet strax utanför Stockholm kommer cirka 45 individer varje vecka för att få social träning, fysioterapi på hästryggen och för att må bra och utvecklas tillsammans med hästarna. Verksamheten leds av Pia Tillberg som är leg. fysioterapeut och certifierad av Organisationen för Hästunderstödda Insatser. Hon har arbetat med hästar och personer med funktionsnedsättning i många år.

Parkeringsskylt med texten Stall Kungsgården syns i förgrunden. I bakgrunden ett snötäckt landskap med hagar och en stallbyggnad med putsad fasad

–Jag har jobbat med hästunderstödda insatser sedan 1989, men Stall Kungsgården i sin nuvarande form är nytt. I december 2019 skrev vi kontrakt och 2021 startade verksamheten här, berättar Pia Tillberg.

Till stallet kommer även många volontärer. Ofta är det vuxna som haft häst men också en veterinär kommer hit och gör volontärtjänst. Det märks att många tycker att det här är en viktig verksamhet. Vi träffar en pappa som nöjt berättar att hela familjen blir lugna av att bara gå in i stallet. Här är det ordnat och välkomnande.

–Det är viktigt med känslan i stallet, säger Pia. Det ska vara luftigt, ingen ska känna sig inburad och hästarna ska kunna ha fysisk kontakt.

Läs mer om Stall Kungsgården och deras arbete på stallkungsgarden.se

En träramp löper längs en gammal vacker stallbyggnad med putsad fasad. Trärampen blir högre i änden och har bitvis räcke. Där räcket inte finns är det rum för en person som t.ex. är rullstolsburen för att ta sig upp på hästen.
Utanför stallet finns en praktisk ramp med flera höjder för uppsittning, anpassad för både ponny och stora hästar.
I dörröppningen mellan vita dörrar med spröjsade glas står Pia Tillberg och välkomna in till biblioteket.
År 2021 fick Kungsgården 100 000 kronor från Stefan Johansons minnesfond för att vidareutveckla ett kunskapsbibliotek om hästunderstödda insatser. Här välkomna Pia in till biblioteket.
Bild tagen mitt i ridhuset. Ingången med gråmålad sarg syns och bakom den en tegelvägg. Det är högt i tak med många takbjälkar i trä
Ridhuset är byggt i en gammal lada. Efter mycket arbete är Pia väldigt nöjd med både belysning och underlag.

Den här artikeln har publicerats i en kortare version i Wångens tidning nr 8. Foto: Emma Roos

Utbilda dig inom Hästunderstödda insatser

På Wången finns en tilläggsutbildning i Hästunderstödd aktivitet som ges genom Hästsportens Folkhögskola. Läs mer här:

TILLÄGGSUTBILDNING HÄSTUNDERSTÖDD AKTIVITET — Wången (wangen.se)

HÄSTUNDERSTÖDDA INSATSER

Hästunderstödda insatser är ett samlingsbegrepp för verksamheter som utövar terapeutiska, lärande och hälsofrämjande aktiviteter med hjälp av hästar för personer med behov av professionellt stöd i sin livssituation. Det kan gälla stöd inom ramen för fysiska, psykiska, psykosociala och/eller kognitiva funktioner.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners