fbpx
Nyhet

MÅNADENS BRUKSHÄSTVERKSAMHET: JAMTLI

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Möt kuskarna som berättar om sitt arbete på friluftsmuseet Jamtli i Östersund. Här jobbar tre tidigare elever på kuskutbildningen i brukshästkörning.
Nordsvensk brukshäst spänd framför en vagn står parkerade framför en skylt med Trafikskola, ett område för barn på friluftsmuseet Jamtli.
–Vi fyller en stor funktion under historieland för då får besökarna se hästarna i arbete och det är väldigt uppskattat, berättar Bettan Grenholm, som här sitter i vagnen. På kuskbocken som instruktör syns Maria Zetterström.

Jamtlis historiska lantbruk finns det höns, kaniner, grisar, får, getter, kor och hästar. Året runt kan besökarna promenera och titta på djuren i hagarna. På vintern kan de besöka ladugården där man vridit tillbaka tiden till 1895. Här jobbar Bettan Grenholm, Maria Zetterström och Anton Olofsson som djurskötare. Alla tre har gått kuskutbildningen i brukshästkörning.

VILKA ÄR NI?

Maria Zetterström red på ridskola som liten och hade släkt som använde hästar i gårdsbruket.

–Min första brukshäst fick jag -89. Nu har jag egna uppfödningar. Jag sökte till kuskutbildningen i brukshästkörning för att jag ville jobba med djur, och göra något annat än att jobba service och handel.

Nu har Maria jobbat 3,5 år på Jamtli, där hon fick jobb som djurskötare nästan direkt efter examen från kuskutbildningen.

Bettan Grenholm är förman för Jamtlis historiska jordbruk. Hästintresset började när hon fick en shettis som barn, och hon red och tävlade dressyr som ung. När hon fick jobb på Jamtli som djurskötare hade hon bara kört Shetlandsponny. Så när kuskutbildningen startade på Wången var det naturligt att söka till den för att ha en utbildning att luta sig mot i arbetet med hästarna på Jamtli.

Anton Olofssons väg till hästintresset är lite annorlunda. För Anton var det ett intresse för odling som ledde till att han gick en kurs i självhushåll och ekobruk på Hola folkhögskola. Där väcktes hästintresset när han såg hur man kunde använda hästar i jordbruket. Så han gick några kortare kurser och fick sen tipset om att gå kuskutbildningen i brukshästkörning. Idag har han en egen nordsvensk som han har fött upp och utbildat själv. Han jobbar halvtid på Jamtli och halvtid på Tullingsås hästgård.

–Det har varit en resa. Från noll till hundra, säger Anton.

Vilka är hästarna i verksamheten?

Nitro 22-11-5043, e. Ynar 1819 u. Ånita 22-93-0202, är en tolvårig valack som har varit på Jamtli sedan början av 2023. Med sin förra ägare Jessica Jacobsson har han bland annat tagit ett SM-silver i dressyr för Nordsvenska brukshästar, men även tävlat nån lätt A och ett par lätt B där Nitro visade att han kunde fajtas bland SWB-hästar och fick fina poäng. De var också med på uppvisningar på Swedish International Horse Show och drog olika typer av vagnar.

Tilde 23358, e. Bristol 1902  u. Telia 23065, är ett artonårigt sto, har varit på Jamtli i sex år.

Två hästar på olika plats drar harv på ett område omgärdat av gärdsgårdar, i bakgrunden syns några av alla de små trähus som finns på Jamtlis område.
Elever från kuskutbildningen i brukshästkörning som har valt utbildningsort Wången är regelbundet på Jamtli.

Vad gör hästarna på jamtli?

Hästarna får göra så mycket som möjligt på Jamtli. De används för att köra ut stängselmaterial, vatten och foder till de andra djuren, de används i jordbrukssysslorna från sådd till skörd, ibland får de dra timmer, de ger barn och föräldrar på öppna förskolan hästskjuts varje vecka, kör turister och bröllop och deltar på Historieland om sommaren.

Hästarna används även i kuskutbildningen i brukshästkörning. De elever som valt utbildningsort Wången kommer till Jamtli flera gånger under utbildningstiden. Bland annat för att öva att köra i offentlig miljö och köra brukskörningsbana. Vid de tillfällena får Bettan, Maria och Anton vara instruktörer för eleverna.

–Vi vill få ut hästarna att göra uppgifter varje dag, så vi försöker schemalägga så att det alltid är någon av oss kuskar som jobbar. Våra kollegor har god förståelse för att hästarna går först, och de tar gärna hjälp av oss för att transportera saker på området.

–Fördelen med att ha en utbildning i ryggen är att kunna stå på sig och bedöma om hästarna är i form eller inte för arbete. Och det ger kvalitet och trygghet för arbetsgivaren och gentemot våra besökare, säger Bettan Grenholm.

Hur miljötränar ni hästarna?

En midsommardag kan det vara 5-6 000 besökare med barn, barnvagnar och ballonger på Jamtli. Här gäller det att ha miljötränade hästar som kan stanna på fläcken och stå still. Eftersom Jamtli är lokaliserat mitt i Östersund använder sig djurskötarna av möjligheten att miljöträna på stan.

–Ibland när någon behöver göra ett ärende på stan kan vi använda det som ett tillfälle för att köra häst och vagn. Vi kan skjutsa nån på sjukhuset eller åka till Sibylla för att köpa lunch. Det är miljöträning och hästarna får komma ut och göra nåt annat, samtidigt som vi gör reklam för Jamtli, säger Bettan och Maria.

–Att vi tre som jobbar tillsammans har samma utbildning som grund är en fördel. Vi kommunicerar med hästen på samma sätt, det skapar en lugnare tillvaro för hästen. Det vinner alla på, säger Bettan

Nordsvensk brukshäst drar vagn framför en gammal rödmålad gård med skylten Hackåsgården
–Tanken med Wagonetten är att den ska vara så tidsenlig som möjligt, men att den först och främst är bra för hästen och säker för besökarna. Vi följer utvecklingen men försöker få det att se tidsenligt ut.

Vad tar ni med er från kuskutbildningen?

–Bland de roligaste åren jag gjort i mitt liv, säger Bettan

–Utbildningen var ju både grunden och starten för min del. Det var otroligt lärorikt. Den viktigaste starten jag kunde få, att få skolexemplen på hur man ska göra. Sen är brukskörning så mycket att det är svårt att peka på en sak, det är helheten och alla möten med människor, säger Anton.

–Jag körde mycket häst innan, men efter utbildningen syntes skillnaden. Samma skillnad ser jag på eleverna som är här. Det handlar om säkerhet, att ta det lugnt, att man har ett system som gör att hästen blir trygg och vi blir trygga, säger Maria.

–Att åka ut på många olika praktikplatser och träffa så många kunniga hästmänniskor under hela utbildningen, säger Anton

–Kontaktnätet. Nu har vi vänner över hela Sverige.

–Sök! Ni kommer aldrig ångra er, säger alla tre i kör. Vi väntar på fortbildningen nu, säger de med ett skratt.

Nordsvensk brukshäst drar en vagn med instruktör och elev på kuskbocken och två personer på flaket som sitter under en filt
–Vi märker på besökarna att hästarna betyder mycket, både för yngre och äldre besökare. Hos de äldre väcker det minnen, säger Anton. Här sitter han med som instruktör. Lärare Malinda Alriksson åker med på flaket.
Två nordsvenska brukshästar syns i parsele fotat från kuskbocken. Kusken syns delvis med axel och hjälm i bilden.
Kuskelever är med när Jamtlis personal sätter Nitro och Tilde i par för första gången. Det går som väntat mycket fint.
Jamtlis friluftsmuseum

På Jamtlis friluftsmuseum i Östersund kan besökarna upptäcka över tjugo historiska miljöer, från sent 1700-tal fram till den tidsenligt inredda mexitegelvillan från 1975. På Jamtli värnar man de svenska lantraserna. I det historiska jordbruket kan besökarna träffa: nordsvensk brukshäst, fjällko, fjällnära fjällko, jämtgetter, Klövsjöfår, Bjurholmshöns, Linderödssvin och Mellerudskaniner.  Läs mer på jamtli.com

Mer från Wången
Våra samarbetspartners