fbpx
Nyhet

Travhippolog fick drömjobbet direkt

Felicia Wester är utbildad travhippolog och har just börjat på sin nya tjänst om stallchef för filialerna på Menhammars stuteri. Ett jobb hon hade i sikte redan innan hon påbörjade studierna på hippologprogrammet.
Travhippolog med föl - en kvinna i gröna kläder på knä bredvid ett föl som vilar i halmen i en stor ligghall
På plats bland fölen på Menhammar. Foto: Joel Marklund

Den 23 mars tillträdde travhippolog Felicia Wester tjänsten som stallchef för Menhammarfilialerna Granskog gård och Norrby gård med sextiotalet ston.

– I rollen ingår att vara arbetsledare, lägga schema för personalen och strukturera hästgrupper. Jag ska planera fölvak och genomföra dem. Ha kontakt med stoägarna, leverantörer och kollegorna på Menhammar. Till min hjälp kommer jag ha tio helårsanställda, inklusive en biträdande stallchef, och en del säsongsanställda, berättar Felicia Wester.

Felicia Wester tog examen från hippologprogrammet våren 2019 och jobbade på Wången över sommaren och började sen på hovslagarutbildningen.

– Jag tycker det är roligt att studera. Jag sökte till masterprogrammet Animal Science och kom in, men ville egentligen vänta tills det finns en möjlighet att ta en master i enbart hippologi. Så jag började istället på hovslagarutbildningen på Wången. Där gick jag tills jag fick syn på det här jobbet– mitt drömjobb, berättar Felicia.

I hippologprogrammet ingår en rad kurser som ska förbereda studenterna för att kunna arbeta som till exempel rådgivare, projektledare eller chef. De läser kurser i pedagogik, ledarskap, projektledning och företagsekonomi med särskild inriktning på hästverksamhet.

– Det finns ett stort behov av välutbildade stallchefer, och stallschefsaspiranter, så väl inom tävlings- som inom avelsverksamheten inom travsporten. Jag hoppas att andra stuterier följer efter och anställer hippologer för att öka kvalitén inom verksamhetsområdet, säger Johan Hellander, stuterichef på Menhammar.

Stort intresse för avel och unghästar

Felicia Wester har hållit på med hästar sedan sexårsåldern. Travintresset kom när hon stallade upp sin ridhäst i ett travstall. Började sedan på ett naturbruksgymnasium och valde travinriktningen.

– Jag tyckte redan som tonåring att det var kul med unghästar för det händer så mycket på kort tid och man ser snabbt resultat i deras utveckling.

Kvinna i grön fleece och buff med texten Menhammar på som hårband gosar med ett föl
Det är nån som ser ut att trivas på sitt nya jobb. Foto: Joel Marklund

På hippologprogrammet läser studenterna grunderna i hästavel, reproduktion och fölning samt genetik. De lär sig principerna för utformning av avelsmål och avelsmetoder liksom metoder för egenskapsprövning, identifiering och registrering. De behandlar även förebyggande hälsovård, förhindrande av smittspridning och viss sjukdomslära.

En unik utbildning

Hippologprogrammet är en världsunik utbildning som kombinerar teori och praktik genom hela utbildningen. Huvudman för utbildningen är SLU, men utbildningarna bedrivs på hästnäringens riksanläggningar Wången, Strömsholm och Flyinge.

– Jag som inte kommer från en hästfamilj tänkte att jag kommer att ha svårt att komma någon vart om jag inte pluggar. Så jag sökte hippologprogrammet för att lära mer och för att skaffa mig kontakter. Och det visar sig nu att det var rätt, jag hade inte fått det här jobbet utan min utbildning. Att jobba på Menhammar var en dröm redan innan jag började plugga, säger Felicia Wester.

Genom hippologprogrammet får studenterna en bred utbildning som ger studenterna möjligheter att rikta in sig på sitt intresse.

– Under utbildningen hämtar vi kunskap från hela hästnäringen, inte bara från travet. Och vi får träffa de främsta inom branscherna. I utbildningsrådet sitter travtränaren Torbjörn Jansson och veterinär Nils Ronéus. Eftersom studentgrupperna är små har vi haft god möjlighet att träffa och bolla frågor med dem vid behov.

I hippologprogrammet ingår även proffstränarkursen.

– Jag har tagit ut min licens och kört lopp, så nu har jag provat och konstaterat att det inte är min grej. Därför har jag inte tagit ut licensen i år. Men avel och unghästar har jag alltid velat jobba med så det här valet känns helt rätt.

Varmblodstravare i stallgång blir klappad av leende kvinna i blå Wångenjacka
Felicia Wester tillsammans med Wångens skolhäst Veneer. Han är efter Menhammarhingsten Maharajah som är Felicias favorithingst, vars avkommor hon följer med extra stort intresse. Foto: Emma Roos

Menhammar är känt som en bra arbetsplats

På gymnasiet år 2009 gjorde hon sitt första studiebesök på Menhammar. Sedan dess har hon varit tillbaka flera gånger och tittat på hingstar och föl.

– Vid jobbintervjun fick jag för första gången hela rundturen på Menhammar och blev bjuden på lunch hos Margaretha Wallenius-Kleberg. Hon driver en fantastisk verksamhet som inte bara är känd för att ta fram fina hästar utan också för att ta väl hand om sin personal och att de som jobbar där stannar länge.

Felicia med sambo och två hundar har just flyttat in i tjänstebostaden på Ekerö. Till sommaren lovar vi att återkomma till Felicia och Menhammar och berätta mer om hur hon har det!

FELICIA WESTER

Ålder: 28 år
Från: Umeå
Utbildning: Travhippolog.
Studerat näringslära, ekonomi, engelska och psykologi i USA.
Examensarbete: Effekt av relativ ålder på travhästars tävlingsprestation

MENHAMMAR

På Menhammar föder man upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Stuteriet utgör kärnan i verksamheten och är en av Sveriges äldsta och största uppfödare av varmblodiga travhästar. Menhammar har varit landets vinstrikaste uppfödare tio år i rad.

Kandidatexamen i hippologi 180 hp

De treåriga hippologprogrammet finns på hästnäringens riksanläggningar Wången, Strömsholm och Flyinge. De finns tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Sista ansökningsdag är 15 april. Läs mer på Hippologprogrammets webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners