fbpx
Nyhet

”Efter utbildningen vill jag jobba med häst i skogen”

Kuskutbildningen i brukshästkörning har många nöjda deltagare i alla åldrar. "Det är utan tvekan den bästa utbildning jag har gått" säger Jennie Runesson från Stöde.

Vi fångade Jennie Runesson som går första året på Kuskutbildningen i brukshästkörning och ställde några frågor om utbildningen. Jennie bor i Stöde i Medelpad, ca 20 mil från Wången. Än så länge har hon ingen egen häst, men planerar att skaffa en under nästa år.

Kvinna i en blå keps med Wångens sigill på ler in i kameran. En nordsvensk brukshäst i grimma står bredvid henne.
Jennie Runesson går kuskutbildningen i brukshästkörning. Valacken Trozz (e. Bozz u. Bossa) är skolhäst på utbildningsort Västbacken, Wången.

Varför sökte du till kuskutbildningen i brukshästkörning?

–Av en slump fick jag syn på en introduktionskurs i brukskörning och blev nyfiken. Redan efter kursens första dag var jag fast. Samma kväll anmälde jag mig till en ytterligare kurs. På båda dessa kurser pratades det mycket om kuskutbildningen på Wången. Jag befann mig mitt i livet och hade bestämt mig för att göra förändringar i mitt liv, jag ville byta livsstil. Brukskörning passade perfekt in i min plan.

Vad tycker du om utbildningen och vad har du fått lära dig? 

–Det är en otroligt bred och genomtänkt utbildning. Även om företagsekonomin på förhand inte verkade så rolig är det den kurs som jag ägnar mest tid till, helt enkelt för att den är så spännande! Kursuppläggen är anpassade för att vi verkligen ska ha nytta av vad vi lär oss vilket är väldigt motiverande. Under det här första året har jag fått massor av nya vänner som alla brinner för samma sak som jag och vi har ofta kontakt även mellan utbildningsveckorna. Vi delar tips och trix med varandra, pluggar tillsammans, gläds med varandra när det går bra och stöttar varandra när det går emot oss. Utbildningen ger också kontakter över hela landet, både med etablerade och erfarna brukskuskar och med entusiaster som vill lära sig mer.

Vad tänker du göra när du slutar? Har du några planer?

–Efter utbildningen vill jag jobba med häst i skogen. Det händer otroligt mycket i den världen just nu och efterfrågan på alternativa sätt att bruka skogen växer snabbt. Det är bristen på kunniga entreprenörer som är flaskhalsen för utvecklingen i nuläget och där har vi brukskuskar en viktig roll att fylla.

Om någon funderar på att söka till utbildningen, vad vill du säga till dem?

–SÖK! Du kommer inte att ångra dig! Det är utan tvekan den bästa utbildning jag har gått. Även om du inte vet exakt vad du vill göra efteråt så är utbildningen så bred att du kommer att kunna göra många olika saker när du är klar.

Två kvinnor sitter på kuskbocken under en filt en klar höstdag. Vagnen dras av en nordsvensk brukshäst. I bakgrundens syns en gärsgård, ett rött hus med vita knutar och träd med höstfärgade löv.
Körtur på friluftsmuseet Jamtli med deras nordsvenska brukshäst Nitro. På kuskbocken sitter Jennie och instruktör Mallinda Alriksson.
Kvinna står i skogen bredvid ett timmerlass. På andra bilden sitter hon vid ett bord med ett rep i handen.
Jennie på en skogslektion och på en lektion hos sadelmakaren med uppgift att
splitsa grimskaft och sy i läder för att kunna laga utrustning. Foto: Malinda Alriksson.

Läs också vad Nathalie Rask i årskurs två säger om utbildningen: ”Kuskutbildning är för mig det bästa jag gjort på så många vis!”.

SÖK KUSKUTBILDNINGEN

Kuskutbildningen i brukshästkörning är en yrkeshögskoleutbildning som är kostnadsfri och CSN-berättigad. Här hittar du mer information om kuskutbildningen och länk till anmälan:

Kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners