Hovslagarutbildning. Kvalificerad tilläggsutbildning
Ettårig tilläggsutbildning för hovslagare på 75 %. Den är kostnadsfri och CSN-berättigad.
KVALIFICERAD TILLÄGGSUTBILDNING FÖR YRKESVERKSAMMA HOVSLAGARE
Den här utbildningen är till för dig som redan är yrkesverksam hovslagare. Genom tilläggsutbildningen ökar du tryggheten för hästägaren och får mer kunskap om hur du ska arbeta för att öka hästens hållbarhet och prestation. Du får öka och uppdatera dina kunskaper genom tillgång till den senaste forskningen och prova ny teknik.
Hästsportens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm erbjuder hovslagarutbildningar av hög kvalitet.
GODKÄND HOVSLAGARE
Efter utbildningen kan du ansöka hos Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare. Därefter kan du arbeta på delegering av veterinär. På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om godkända hovslagare. Wången, Flyinge och Strömsholm har även en treårig utbildning till hovslagare och från och med den 1 januari 2026 kommer det att krävas en 3-årig utbildning till hovslagare. Den här tilläggsutbildningen är nu sista chansen för dem som vill bli godkända med en ettårig utbildning innan 2026.
Vidareutbildning för hovslagare – på distans
Tilläggsutbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma hovslagare inom såväl trav- som ridsporten. Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap. Du får möjlighet att arbeta med professionellt och långsiktigt avelsarbete där vikten av god hovvård står i centrum.
- Utbildningen är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet förankrad i hästnäringen.
- Fysiologisk skoning, vilket bl.a. innefattar benets anatomi, fysiologi, biomekanik och exteriör samt beslagets fysiologiska utförande. Verkning och skoning anpassad för den individuella hästens prestation.
- Hovsjukdomar, skador, hovreparationer avseende orsak, symptom, behandling och prognos samt lämpliga sjukbeslag.
- Utvecklingen från föl till vuxen häst avseende hovar och benställning.
- Smittskydd och lagstiftning.
- Korrigering och balansering av den vuxna hästen i förhållande till underlag och användningsområde.
- 1-årig YH-utbildning med 200 YH poäng, studietakt 75 %.
Lärare på Wången
Lärarna på vår tilläggsutbildning för hovslagare är välmeriterade och har lång och varierad erfarenhet från både trav-, islandshäst-, ridsport och klinikverksamhet.
- Johanna Svensson är godkänd hovslagare med fortbildningsexamen och gesällbrev. Lång erfarenhet och intresse av travhästar , men har även arbetat som hästskötare med hopphästar i Italien och med ridhästar i södra Sverige.
- Hjalti Gudmundsson är godkänd hovslagare som specialiserar sig på islandshästar. Hjalti är aktiv tävlingsryttare och coach inom islandshästsporten.
- Emanuel Colella är godkänd hovslagare med lång erfarenhet av att sko ridhästar, i Sverige och utomlands.
- Ulf Hedenström, veterinärmedicinsk licentiat. Riksanläggningsveterinär. Jobbat över 20 år på Wången och är även verksam som banveterinär vid travet och tävlingsveterinär vid bland annat distans- och islandshästtävlingar.
Dessutom träffar du gästföreläsare som håller clinics på vår anläggning. Ansvarig för hovslagarutbildningen på Wången är hippologen Malinda Alriksson.
EXAMENSARBETET I NY FORM
Vi har förenklat redovisningen av examensarbetet. Du får ett aktuellt ämne tilldelat dig och får sedan möjlighet att läsa in dig på ämnet. I slutet av kursen så delar du och dina kurskamrater vetenskapligt förankrad kunskap till varandra. Målet är det samma som tidigare; att den studerande ska få redskap att kunna analysera, värdera samt förmedla information till kunder och kollegor. Syftet är också att ge den studerande en orientering i aktuella forsknings- och utvecklingsfrågor i ett specifikt område inom hovslageri.
RÖSTER OM UTBILDNINGEN
Amanda Hedlund går Tilläggsutbildningen för hovslagare 2024. ”Om man funderar på att gå utbildningen men tvekar för att man inte vill pausa sin hovslagarverksamhet för ett år, så behöver man inte oroa sig. Utbildningen är utformad så att man kan fortsätta bedriva sitt hovslageri på sidan av studierna, även om man så klart måste avsätta tid för att plugga utöver de fysiska träffarna på Wången” säger Amanda Hedlund, b-tränare med både kör- och montélicens. Läs mer om Amanda och hennes erfarenhet av utbildningen här.