fbpx
Nyhet

BEHÖVS DET FLER HOVSLAGARE I TRAVET?

Hovslagaren är en viktig person i teamet runt hästen. Men hur ser det ut i travet? Finns det tillräckligt många utbildade hovslagare?
Närbild på hovar som trampar på en dammig bana. Barfotakörning är en av anledningarna till att utbildade hovslagare i travet är viktiga
Foto: Thomas Blomqvist/TR bild

För fyra år sedan skrev vi om hovslagarutbildningen i Wångens tidning. Då sa hovslagarlärare Johanna Svensson att det fanns för få utbildade hovslagare inom travet och att det behövdes fler. Hur ser det ut idag? Ingen förändring, det finns fortfarande ett behov av fler utbildade hovslagare inom travet säger Johanna Svensson. Så vi passade på att prata med några fler i frågan.

Den här är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades i Wångens tidning nr 7. Vill du ha ett ex av vår tidning? Skicka ett mejl till info@wangen.se med din adress. 

Man lutad mot ett städ med armarna i kors. Han står i smedjan på Wången. Elever syns i bakgrunden som arbetar med smide. Hjässorna är tända.
Ja, det behövs fler utbildade hovslagare i travsporten säger Bo Milton. Foto: Thomas Blomqvist/TR bild

Bo Milton, hovslagarlärare

Bosse Milton är hovslagare och lärare på Hästnäringens riksanläggningars hovslagarutbildning och coach i Svensk Travsports projekt Till Start.

– Vi utbildar en massa hovslagare. Men det är för få som håller på med trav. De som är intresserade av trav är så tävlingsfokuserade och det har vi svårt att konkurrera med. Det är synd för att hovslagarutbildningen på riksanläggningarna som den är nu är fantastiskt bra. Och man har styrkan av att täcka in alla typer av hästar.

– Hovslageri kommer bara bli en viktigare del framöver, framför allt för unghästarna att hålla i de farter som vi kör nu.

– I Till Start-projektet reser vi runt i hela Sverige och ser att kvalitén skiftar. Lokalt kan det vara väldigt bra, men generellt skulle det behöva bli bättre.

– Vi skulle verkligen vilja att fler travintresserade satsade på hovslagarutbildningen.

» Kunskapen är viktig bland annat för att man inte ska köra barfota med hästar som inte tål det, säger Lennart Andersson, klinikhovslagare Hallands djursjukhus «

Porträtt av kvinna i travdress och hjälm med glasögon på. Hon ler och tittar in i kameran.

Maria Törnqvist, travtränare

Maria Törnqvist, travtränare på Åby och ledamot Wången ABs styrelse.

– Min hovslagare är jätteduktig, han är också bra på sjukdomar och har mycket erfarenhet. Men skulle han t.ex. bli sjukskriven är det katastrof. Här är det brist på kompetenta hovslagare och marknaden för fler hovslagare finns.

– Branschen kommer att få fler och högre krav på oss så det kommer inte finnas nåt alternativ till utbildning. Och just travhästar är svårt att sko, det är inte för alla. Det är en konst att sko.

(Foto: Micke Gustafsson/TR bild)

Kusk bakom häst vänder sig om och tittar på oss över axeln.

Oskar Kylin Blom, travtränare

– Det är svårt att hitta hovslagare som har tid. Nu har jag en hovslagare som är bra och är godkänd hovslaga­re. Men det viktiga tycker jag är att man är duktig, har intresse och yrkeserfarenhet, Oskar Kylin Blom, travtränare, Gävle.

– Vi travtränare tycker ju att vi kan allting, så man måste ha en hovslagare som man kan kommunicera med, som förstår rörelsemekaniken.

– Jag tror att det är brist på duktiga och travintresse­rade hovslagare och det är det som är det största proble­met. Hobbyhovslagare finns det gott om.

(Foto: Lars Jakobsson/TR bild)

Glad kvinna i sulkyn håller upp en blombukett

Hanna Forslin, travtränare

Hanna Forslin är travtränare på Hagmyren, gick A-tränarkursen 2021 och är med i utvecklingsprogrammet ATG Talang.
– Jag hör att andra har svårt att få tag i hovslagare. Men för mig är det inget problem. Min pappa Göran Forslin har varit proffstränare och jobbat med det här i hela sitt liv.

– Jag skulle vilja kunna sko för att det vore bra att ha helheten, och försöker lära mig så mycket jag kan, men har inte tid att gå utbildningen just nu.

(Foto: Lars Jakobsson/TR bild)

HOVSLAGARUTBILDNINGEN

Hovslagarutbildningen på Hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm är en 3-årig yrkeshögskoleutbildning. Den är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. För yrkesverksamma hovslagare finns en ettårig tilläggsutbildning.

Ansökan är öppen till 15 april – ansök nu! 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners